nlc.hu
Család

Látogatási tilalom feloldása a szociális intézményekben

Vége a bezártságnak: így látogathatók az idősotthonok lakói a tilalom feloldása után

Három hónap teljes elzártság után, karácsony közeledtével ismét meg lehet látogatni a szociális intézményben élőket. Mutatjuk a legfontosabb szabályokat.

Nem verték nagy dobra, de már több mint egy hete feloldották a szociális intézményekre vonatkozó látogatási tilalmat. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere december 8-án jóváhagyta a Nemzeti Népegészségügyi Központ által készített javaslatot, amelyben részletesen leírják, milyen kapcsolattartási formákat kellene biztosítani a bentlakók számára.

Az ajánlás bevezetője azzal indokolja a szabályok enyhítését, hogy az elhúzódó járványban óvintézkedések mellett a bezártságból fakadó, betegekre nehezedő pszichés teherre is figyelni kell. „A lelki egészséghez való jog ugyanolyan fontosságú, mint az egészségügyi ellátáshoz és a biztonsághoz való jog, így a korlátozás mértékét a szükségesség, arányosság elvének figyelembevételével kell meghatározni” – olvasható az ajánlásban.

Ez egybevág intézményvezetők beszámolóival, mivel szerintük a karácsony közeledtével egyre nehezebb a lakókban tartani a lelket, kiszolgáltatottnak érzik magukat, gyakoribb a depresszió, és hiába a videótelefonálás, azt nem lehet pótolni, amikor személyesen találkozhatnak a gyerekeikkel, unokáikkal. Az más kérdés, hogy a személyes kapcsolattartási lehetőségekből mit és hogyan tudnak megvalósítani a nagyon eltérő anyagi és infrastrukturális háttérrel rendelkező, amúgy is nehéz helyzetben lévő szociális intézmények. 

Idősotthon a koronavírus-járvány idején

Képünk illusztráció. Járványügyi ellenőrzés a Szatmári Református Egyházmegye által fenntartott mátészalkai idősek bentlakásos otthonában 2020. május 14-én (Fotó: MTI / Balázs Attila)

Fontos, hogy a látogatási tilalom enyhítése nemcsak az idősotthonokban élőket érinti – bár ők vannak a legtöbben –, hanem a többi szociális intézményben ellátottat is, például a fogyatékkal élőket, a pszichiátriai betegeket, a szenvedélybetegeket és a hajléktalanokat. Összesen csaknem 90 ezer embert. 

Tartós bentlakásos szociális intézményekben ellátottak száma (2019)

Időskorúak: 52 963 fő

Fogyatékkal élők: 14 243 fő

Pszichiátriai betegek: 8 181 fő

Szenvedélybetegek ellátása: 1 777 fő

Hajléktalanok: 692 fő

(Forrás: KSH)

A javaslat a telefonos és online kapcsolattartási lehetőségeket is részletezi, de mivel ezeket eddig is sok bentlakó használta, rátérünk a személyes látogatásra vonatkozó szabályokra.

Látogatás személyesen

  • A látogatásra előjegyzés alapján, egy erre kialakított helyiségben kerülhet sor, szellőztetési és kézfertőtlenítési lehetőséggel. Ideális esetben ez egy intézményen kívüli fűthető sátor vagy látogatói konténer.
  • Az intézményi adottságoktól függően plexifallal, térelválasztó vagy ujjas nejlonnal is lehet választani a látogatót a gondozottól.
  • Egyszerre legfeljebb két ember látogathatja meg a gondozottakat.
  • A látogatónak nyilatkoznia kell arról, hogy ismeri a koronavírus tüneteit, ezeket nem tapasztalta magán, és a megelőző 14 napban nem került kapcsolatba igazoltan fertőzött személlyel.
  • A látogatónak és a bentlakónak is maszkot kell viselnie.
  • Legfeljebb 30 percig tarthat a látogatás.

Ágyhoz kötött gondozottak látogatása

Az ajánlás szerint az lenne a legjobb, ha mozgatható betegágyakon vinnék a gondozottakat a látogató helyiségbe, de rögtön meg is jegyzik, hogy az intézmények legtöbbjében nincsenek ilyen ágyak. Így a látogatók bemehetnek oda, ahol a gondozott fekszik.

Ebben az esetben is előjegyzés után, maximum ketten mehetnek be egy lakóhoz, kötelező a maszkviselés, az előzetes Covid-nyilatkozat (ezeket részletesebben lásd feljebb). Plusz előírás, hogy a hozzátartozónak fel kell vennie védőköpenyt, amelyet az ajánlás szerint az intézménynek kell biztosítania. Legfeljebb 30 perces lehet a látogatás, kivéve a végstádiumú betegek esetében, amikor nincs időkorlát.

Ki lehet menni karácsonyozni, de visszamenni nehezebb

Eddig csak külön engedéllyel, különösen méltányolható helyzetben (például hozzátartozó temetése) hagyhatták el a bentlakók a szociális intézményeket, de a javaslat ezen a szabályon is enyhít. Igaz, nem lehet csak úgy „visszasétálni” az otthonba.

  • A gondozott 72 óránál rövidebb időre elhagyhatja az intézményt, ha visszaérkezése után 10 napig el tudják különíteni.
  • Ha 72 óránál hosszabb ideig marad távol, akkor csak két negatív PCR-teszt után mehet vissza.

Kockázatos, de indokolt

Rusvai Miklós virológus szerint a látogatási tilalom feloldása nem kifogásolható, nem érzi korainak vagy túlzónak a szabály enyhítését, mert már túl vagyunk a járvány második hullámának a csúcsán. Az nlc-nek az mondta, december 6-8. óta a legfontosabb adatok javuló tendenciát mutatnak, vagyis csökken a lélegeztetőgépen, a kórházban lévők, valamint az elhunytak száma.

A virológus szerint a szabályok enyhítésekor az egészségügyi szempontok mellett figyelembe kell venni a lelki, pszichés tényezőket is. A szociális ellátottaknak pedig a hangulatuk, a lelkiállapotuk is befolyásolhatja az egészségüket, és minden bizonnyal nagyon sokat jelent majd nekik, hogy személyesen láthatják a családjukat.

Egészségügyi szempontból kockázatos a látogatási tilalom feloldása, de pszichés szempontból mindenképpen indokolt

– fogalmazott a virológus.

A szakértő sokkal kockázatosabbnak látja, hogy a karácsonyi bevásárlási láz idején rengetegen shoppingolnak a tömött plázákban, amelyekre semmilyen korlátozás nem vonatkozik. Rusvai Miklós egyébként arra számít, hogy nagyjából január közepére csillapodik a járvány olyan szintűre, mint amilyen október 1-jén volt.

Telefonáltak a családoknak, hogy lehet menni látogatni

„Megér-e egy látogatás annyit, hogy megfertőződik egy bentlakó, és esetleg végigsöpör az intézményen a vírus?” – tette fel a kérdést a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Szociális Szakmai Szakterületi tagozatának vezetője a látogatási tilalom feloldása kapcsán. Gyöngyösiné Hoffer Szilvia az nlc-nek azt mondta, a látogatással több dolgot kell mérlegelni. Egyrészt azt, hogy az intézménybe ne jusson be a vírus (vagy ha már bent van, ne legyen még rosszabb a helyzet), de eközben az is teljesen érhető és jogos igény, hogy mindenki szeretné a gondozott családtagját több hónap után végre személyesen látni, pláne karácsonykor.

Gyöngyösiné Hoffer Szilvia egy Fejér megyei idősek otthona részlegvezető főnővére is. Így azt is elmondta, náluk hogyan oldják meg a látogatást a dunaújvárosi idősek otthonában, ahol csak a székhelyen 172 ember él. A négyszintes épület földszintjén kialakítottak két helyiséget, ahol a családtagok egy nagy ablakon keresztül láthatják hozzátartozójukat, és közben telefonon beszélhetnek egymással, valamint csomagot is be lehet adni. Minderre előzetes időpont-egyeztetés után kerülhet sor. A hozzátartozókat egyébként telefonon is értesítették, hogy van lehetőség látogatásra.

A szakember szerint a szociális ágazat folyamatos forráshiánnyal küzd, ezért itthon legfeljebb a magánintézményekben, illetve egy-két egészségügyi intézményben, kórházban tudják megoldani, hogy külföldön már bevált alternatív módokon, például ölelkező nejlonnal biztosítsák a kapcsolattartást. Úgy véli, állami, vagy társadalmi támogatással a szociális intézményekben is megvalósítható lenne ez a kapcsolattartási forma. De beszélt arról is, milyen nehéz helyzetben van az ágazat. Nincs elég ápoló, gondozó, ezért erőn felül végzik a munkájukat. Akik egészségügyi végzettség nélkül dolgoznak, az egészségügyi bérkiegészítést sem kapják meg, és az év vége miatt a legtöbb intézmény kasszája is kiürült. Gyöngyösiné Hoffer Szilvia úgy érzi, a járványhelyzet miatt, alatt sem nőtt a szociális ágazat presztízse.

Kronológia: látogatási tilalom a szociális intézményekben

Március 8-án rendelt el először látogatási tilalmat az ország minden bentlakásos szociális intézményében Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány tavaszi hullámában.

Június 3-án részlegesen feloldották a látogatási tilalmat. Óvintézkedések betartása mellett, csak egészséges személy mehetett be olyan hozzátartozójához, akit nem különítettek el koronavírus-fertőzés miatt.

Szeptember 7-től, a koronavírus-járvány második hullámának kezdetén újra látogatási és intézmény-elhagyási tilalmat rendeltek el az ország minden szociális intézményében. Ez alól csak akkor lehetett felmentést adni, ha valaki végstádiumú hozzátartozójától szeretett volna elbúcsúzni.

December 8-án Kásler Miklós miniszter jóváhagyta az országos tisztifőorvos ajánlását, amely a szociális intézményekben élők látogatására vonatkozik. Ebben – meghatározott feltételek mellett – engedélyezik a bentlakók személyes meglátogatását.

Koronavírus az idősotthonokban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top