Család

Csak negatív koronateszttel engedik vissza az idősotthonok lakóit

Ha elutaznak, csak negatív koronavírus-teszttel mehetnek vissza az intézménybe az idősotthonok lakói.

Július 15-e után az idősotthonok lakói, akik hétvégére vagy hosszabb időre utaznának rokonaikhoz vagy saját lakásukba, csak akkor térhetnek vissza az intézménybe, ha negatív koronavírus-tesztet mutatnak fel. Erről a Nemzeti Népegészségügyi Központ rendelkezett, miután az országos tisztifőorvos június 19-én feloldotta a látogatási és kijárási tilalmat az idősotthonokban.

Koncert az idősek otthona előtt

A MÁV Szimfonikus Zenekar koncertje Miskolcon, a Napház Gondozó Centrum Idősek Otthona lakóinak (fotó: MTI/Vajda János)

A most életbe léptetett szigorítások:

  • Az idősotthonba való visszatéréshez negatív PCR-vizsgálatra lesz szükség, ezen túl az otthon kéthetes karanténra is kötelezheti a bentlakót.
  • Új lakót csak négy napnál nem régebbi PCR-teszttel vehetnek fel. 
  • Akit legalább 48 órán keresztül egészségügyi intézményben ápoltak nem koronavírusos betegséggel, annak is szükséges a negatív PCR-teszt felmutatása, vagy a 14 napos házi karantén. 
  • A látogatóknál fontos szempont, hogy aki három héten belül sárga vagy piros országban járt, nem látogathatja meg hozzátartozóját az otthonban. Így is csak előzetes telefonos bejelentkezés, majd az utazásról szóló nyilatkozat kitöltése után, a megfelelő higiénés szabályok betartásával lehet belépni az intézménybe. 

Az egyik budapesti idősotthonban ahhoz is ragaszkodnak, hogy ha járóbeteg-szakellátásra kell mennie az idősotthon lakójának, és az intézmény munkatársa nem tudja elkísérni az egészségügyi intézménybe, akkor is 14 napra izolálni kell az illetőt. 

Idősotthonok a járvány alatt:

(mfor.hu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top