nlc.hu
Család

Gyógyszerhiány ritka genetikai betegségre

Fél éve vár gyógyszerére egy ritka genetikai betegségben szenvedő férfi

A genetikai betegségre való gyógyszer készlethiány miatt nem kapható Magyarországon.

Finta Péter sorkatona volt, amikor ritka genetikai betegségének első tünetei jelentkeztek. A sokadik orvos diagnosztizálta Wilson-kórral. A betegség állandó orrfolyással, nyálcsorgással jár, a beteg beszéde elmosódó, mintha sok alkoholt ivott volna – számol be róla az RTL Híradó.

A betegség során a máj nem tudja kiválasztani a rezet, ami így felhalmozódik a szervben, majd máshol is, például a központi idegrendszerben, ez okozza a beszédzavart is.

A gyógyszer most hiánycikk, a férfi testvére azt mondja, a rézlerakodás károsítja a kisagyat, és a mozgásközpontot is blokkolhatja – a gyógyszer segítené a réz lebontását

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet szerint a németországi gyártással van gond, januárban lesz belőle újra Magyarországon. Azt mondják, létezik helyettesítő termék, de a család nem tud ilyenről. Más, gyakran keresett gyógyszerekből is hiány van Magyarországon, például láz- és vérnyomáscsökkentőből, fájdalomcsillapítókból. Ezt a  háború, az infláció, a forint romlása és a kereslet megugrása okozza a híradó által megkérdezett gyógyszerész szerint.

Vannak olyan genetikai betegségek, amelyekre még gyógyszer sincs, ilyen a Canavan-szindróma, amivel ez a kislány küzd.

A Gyógyszertár felirata és emblémája az Andrássy út 84-ben.

Képünk csak illusztráció. (Fotó: MTVA/Róka László)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top