nlc.hu
Család

Ezek a változások jönnek katonai jogi téren

Hadiállapot nélkül is büntethető lesz, aki el akarja kerülni a sorozást

A katonai jog terén vezettek be néhány változtatást.

A büntető törvénykönyv (Btk.) nyári módosításával a kibúvás a katonai szolgálat alól már akkor szankcionálható lesz, amikor a kormány még csak benyújtotta a hadiállapotról szóló javaslatot – írja  a Telex

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter ül egy helikopterben és vigyorog.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Magyar Honvédség toborzó napján a Hősök terén 2022. október 16-án. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Ez azt jelenti, hogy nem kell megvárni, míg hivatalosan is hadiállapotot hirdetnek, mert a változtatás révén azok, akik nem akarnak bevonulni vagy igyekeznek megakadályozni besorozhatóságukat, gyakorlatilag szinte azonnal szankcionálhatók.

Ide tartozik, hogy aki megjelenési vagy bevonulási kötelezettségének nem tesz eleget, illetve testét megcsonkítja, egészségét károsítja, vagy megtévesztő magatartást tanúsít, bűntett miatt öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. 

A Telex szerint a mostani módosítást többek közt magyarázhatja a szomszédunkban zajló háború is, azonban a Btk. módosításának hátterében technikai okok is állnak: a 2020-as, kilencedik Alaptörvény-módosításban hatról háromra csökkentették azon esetkörök számát, amelyek különleges jogrend esetén bevezethetők: hadiállapot, szükségállapot és vészhelyzet. Ehhez kellett igazítani bizonyos szabályozásokat is.

Harangozó Tamás, a honvédelmi bizottság kormánypárti elnöke ugyanakkor a portálnak azt mondta: a módosításra azért volt szükség, hogy az Országgyűlés hadiállapotra vonatkozó döntése előtt felmérhessék a behívásra várók egészségi állapotát, így a behívás minél hamarabb megtörténhessen. Ez a rendelkezés gyakorlatilag lehetővé teszi, hogy az alkalmassági vizsgálat már a hadiállapot kihirdetését megelőzően elkezdődhessen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top