nlc.hu
Életmód

Új, szigorú mozgósítási törvény jön Ukrajnában

Nőket is besoroznak mostantól az ukrán hadseregbe

Általános mozgósítás következhet Ukrajnában, sokkal kevesebben kaphatnak felmentést.

Az ukrán nemzetgyűlés elé került az általános mozgósításról rendelkező törvényjavaslat. Jóváhagyása esetén a jelenleginél sokkal kevesebb ember kaphat mentességet a háború alólírja a 444. A mozgósítás 25 és 60 éves kor között szinte mindenkire vonatkozik majd, a 18 és 25 év közöttiek számára pedig három hónapos kiképzést írnak elő. 

Sorozáson kell részt venniük a nőknek is,

Nőket is besoroznak mostantól az ukrán hadseregbe

számukra is kötelező lesz a kiképzés és őket is behívhatják, ahogyan a férfiakat. Az ukrán hadseregben önkéntes alapon eddig is szolgáltak nők. Hivatalos adatok szerint 42 ezren, közülük ötezren frontszolgálatot teljesítenek, vannak női kiképző táborok is. A katonanők elvileg mindent csinálhatnak, amit a férfiak,

géppuskás, mesterlövész és harckocsizó is van köztük.

Nők harctéri szolgálaton ezután is csak önkéntes alapon vehetnek részt. Nem lesz jogosult halasztást adni a rendőrség, a Gazdasági Biztonsági Hivatal, és a büntetés-végrehajtás sem. A szolgálat alól mostantól csak a legalább három gyermeket nevelők, a fogyatékkal élő gyermekek szülei, a korábban hadifogságot elszenvedők, vagy

a háborúban közeli rokonaikat elvesztők mentesülhetnek.

A gyermekes házaspárok közül csak az egyik fél lesz hadköteles, ők egymás között dönthetik el, melyikük vonuljon be. A háború előtt 41 és félmilliós Ukrajnában nehezen megy a toborzás, ami az elhúzódó háború miatt egyre nagyobb gond. A 145 milliós Oroszországban havonta húszezren vonulnak be, mert a koldusszegény nem orosz nemzetiségűek az átlagfizetésük háromszorosát kapják meg zsoldként.

A jelenlegi ukrán toborzási rendszer nagyon korrupt,

leginkább azoknak kell a frontra menniük, akiknek nincs pénzük vagy kapcsolataik. Nők az orosz hadseregben is szolgálnak, az orosz honvédelmi miniszter állítása szerint 1100-an vettek részt idáig az Ukrajna elleni agresszióban. Nagy részüket a női börtönökből sorozták be.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top