nlc.hu
Család

Felszámolják a kórházi elfekvőket, ami helyettük jön, fizetős lesz

Pintér törvényjavaslata: felszámolják a kórházi elfekvőket, az új helyen maradóknak fizetnie kell

A belügyminiszter a szociális ellátórendszerre bízná azoknak az ápolásra szorulóknak a gondozását, akik már nem igényelnek kórházi ellátást, ám mostanáig az ápolási osztályokon (ismertebb nevükön: elfekvőkben) tartották őket.

A friss törvényjavaslat szerint a kórházi elfekvők ágyai a szakápolási központokhoz kerülnének, és ha a beteg úgy érzi, maradni szeretne és igénybe venné az ápolást, a jövőben külön fizetnie kell majd a szolgáltatásért. Az átalakítás indoklása szerint a kórházi ellátás ezeknél a betegeknél indokolatlan, és a párhuzamosságokat így szeretnék felszámolni – írja a hvg.

Beteg az ágyban

Gyógyulgatunk, gyógyulgatunk? És fizetni ki fog? (fotó: Pixabay)

A változtatás indoklása szerint

a fekvőbeteg szakellátás ápolási ágyain fekvő betegek elsősorban ápolásra szorulnak, azaz mindennapi szükségleteiket, mint az étkezés, tisztálkodás, öltözködés, nem tudják segítség nélkül megoldani, többségük kórházi elhelyezése azonban már nem indokolt.

A törvényjavaslat szerint eredményesebb, ha ehhez a segítséget nem kórházakban, hanem a szociális ágazat keretében kapják meg, mert az személyes igényeikhez igazodva otthon-jelleget tud kínálni számukra. A változás nem feltétlenül jelent majd változtatást fizikai értelemben: a betegek gyakran a kórházak régi elfekvőiben maradnak majd, egyszerűen csak átnevezik ezeket és a szociális ellátórendszerbe sorolják át: gyakran még az ápolók is ugyanazok lesznek. Arról már a beteget eddig ellátó intézmény orvosa dönt, hogy a beteget az állapota alapján indokolt-e áthelyezni a szakápolási központba, vagy marad a kórházban. Ha a beteg a hazamenetel helyett a szakápolási központot választja, az ottani ellátásért fizetnie kell. A javaslat szerint a betegnek át kell adnia a jövedelem- és vagyonnyilatkozatát a befogadó intézménynek, amely alapján annak vezetője meghatározza a fizetendő személyi térítési díjat. Arról, hogyan állapítják meg a konkrét összeget, nem esik szó a törvényjavaslatban. Ha a beteg vagy a családja ki tudja fizetni az ellátási díjat, a központ átveszi őt, de a beteg mellett az átadó intézménytől az ápolási tevékenységhez, vagyis a feladatellátáshoz szükséges vagyonelemeket, eszközöket, ápolási ágyakat, sőt, a személyzetet is átveszik. Az átkerült dolgozók egészségügyi alkalmazottból közalkalmazottá válnak, de a törvényjavaslat szerint az illetménye nem lehet kevesebb, mint az átadás-átvételt megelőző 6 hónap átlagában számított jövedelme.

Kunetz Zsombor egészségügyi szakember szerint a döntésnek súlyos következményei lesznek, tömegek szorulhatnak ki az egészségügyi ellátásból. Azok szinte biztosan ki fognak szorulni a rendszerből, akiknek nincs pénzük az ápolásuk finanszírozására. A javaslat szerint a kórházakban maradó, önmaguk ellátására képtelen betegek ápolásába a jövőben besegíthet egy általuk kijelölt ember is, aki a látogatási időn túl is bent maradhat az intézményben. Az elfekvők fizetőssé tétele egyébként már 2016-ban felmerült a kormányban, ám akkoriban még nem vezették be.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top