nlc.hu
Család

Szociális törvénymódosítás

Hétfőre tüntetést szerveznek a kilátásba helyezett szociális törvénymódosítás miatt

Elfogadhatatlannak és alkotmányellenesnek tartják a törvénymódosítás tervezetét.
Beteg az ágyban

Harminchárom szervezet adott ki közös közleményt, amelyben azt írják, elfogadhatatlan, hogy a kormány a jelenlegi válsághelyzetben „nem bővíti, hanem tovább szűkíti a szociálpolitika eddig is csekély eszköztárát, a szociális szakemberek segítői szerepét torzítja és magára hagyja saját állampolgárait” – adta hírül a 444.

A szociális törvény tervezett módosítása szentesítené, hogy az állam utolsóként szerepel a felelősségi sorban, amikor a szociális biztonság garantálásáról van szó.

A közlemény aláírói ezt alkotmányellenesnek tartják, mivel az Alaptörvényben is az áll, hogy „Magyarország arra törekszik, hogy minden állampolgárának szociális biztonságot nyújtson”.

A módosítás ráadásul az európai joggal is szembemegy, mivel az Európai Szociális Karta alapján az államok „biztosítják, hogy mindenki, aki nem rendelkezik megfelelő anyagi eszközökkel (…), megfelelő segítségnyújtásban részesüljön”.

A szervezetek közös akcióval készülnek, az LMP pedig hétfőre tüntetést hirdetett. A közleményt aláíró 33 szervezet listáját a 444 oldalán is megtekintheted.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top