nlc.hu
Család

Kémia órai kísérlet

Kémia órán kísérleteztek, több diák is megsérült

Legalább 11 kisiskolás szenvedett égési sérüléseket egy ausztrál iskolában.
Kémia órai kísérlet

Az eset Sydney-ben történt: a gyerekek a népszerű cukros-szódabikarbónás kígyó néven ismert kísérletet próbálták megvalósítani, amikor megtörtént a baleset. A helyi sajtó jelentése szerint legalább két tanuló súlyos égési sérülésekkel került kórházba, a többi kilencet könnyebb égési sérülésekkel ápolják.

A nátrium-hidrogén-karbonáttal, köznapi nevén szódabikarbónával és denaturált szesszel végzett kísérlet a beszámolók szerint egy heves szélroham miatt torkollott szerencsétlenségbe. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy a baleset helyszínén mentőhelikopter, egészségügyi ápolók és a tűzoltóság is megjelent.

Phil Templemen, Új-Dél-Wales tagállam mentőszolgálatának vezetője elmondta: a szél pont ott támadt fel, ahol a vegyszerek egy részével kísérleteztek. A sajtójelentések szerint a kémia órán résztvevő 10-11 éves gyerekek a testükön, az arcukon, a mellkasukon és az altestükön szenvedtek égési sérüléseket – írta a Sydney Morning Herald országos napilap, melynek cikkéből az is kiderül, hogy egy tanárt is kisebb sérülések miatt kezeltek.

Az iskolában a cukros-szódabikarbónás kígyó néven ismert népszerű kísérlet folyt, amelynek során a cukrot szódabikarbónával keverik, ennek egy kis részét denaturált szesszel meglocsolt homokra szórják majd meggyújtják, a lángok közül pedig lassan kiemelkedik egy kígyószerű képződmény, ezúttal azonban rossz vége lett a tudományos demonstrációnak.

Forrás: MTI/nlc, Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top