Család

A kislányok fájdalmát kevésbé veszik komolyan a felnőttek, mint a fiúkét

Egy ötéves gyerekekkel végzett kísérlet szerint a felnőttek azt gondolják, a lányoknak kevésbé fáj ugyanaz, mint a fiúknak.

Az Oxfordi Egyetem kísérletében 264 felnőttnek játszották le azt a kisfilmet, amiben egy gyerek épp injekciót kap. A gyermek neme ránézésre nem volt meghatározható, a felnőttek felének azt mondták, hogy a videóban egy Samantha nevű kislány szerepel, míg a másik felének azt, hogy egy Samuel nevű fiút látnak. Majd a felnőtteknek mondaniuk kellett egy számot 0 és 100 között, hogy szerintük mekkora fájdalmat élhet át a gyermek az injekció során.

Az eredmények elég tanulságosak lettek. Azok a felnőttek, akik lányként nézték a gyereket, 58,75 pontot adtak a fájdalom mértékére, míg akik fiúként nézték, 65,15 pontra értékelték a fájdalmát. A kutatók szerint ez a nemi sztereotípiák miatt van, azaz a felnőttek automatikusan feltételezték, hogy a kislány túlreagálja a fájdalmat.

kísérlet gyerek fájdalom

Képünk illusztráció – Forrás: Profimedia

Már 2014-ben is volt erre a témára irányuló kísérlet, csak abban kevesebb felnőtt vett részt. Ugyanarra a végeredményre jutottak ott is: a lánynál kevesebb pontot ért el a fájdalom becsült mértéke.

Ami még érdekes a kísérlet eredményében, hogy a felnőttek között a nőket irányították jobban a nemi sztereotípiák. A férfiaknál sok esetben Samantha fájdalma még nagyobb pontszámot is kapott, mint Samuelé. Ez még a kutatókat is meglepte, és arra jutottak, hogy ez valószínűleg azért van így, mert úgy szocializálják a nőket, hogy komolyabban vegyék, ha egy férfinak fájdalmai vannak.

A kísérlet a szülők számára fontos üzenetet hordoz: ne becsüljék le a lányaikat csak azért, mert lányok, a fájdalom nem válogat nemi alapon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top