nlc.hu
Család

Évekig várt a csípőműtétre, erős fájdalmai miatt magánban végeztette el

Több mint 3 évig várt csípőműtétre, fájdalmai miatt magánúton végeztette el

Az Ürömön élő Andreának kanyargós utat kellett bejárnia, mire kés alá fekhetett, de az állami ellátórendszerben a diagnózis felállítása sem ment zökkenőmentesen.
csípőprotézis műtét

Ahogy az ATV Híradónak mesélte, Végné Faddi Andrea panaszai körülbelül tíz évvel ezelőtt jelentkeztek először. Akkor 48 éves volt, kínzó csípőfájdalmai ellenére nem találtak nála semmilyen elváltozást. Több éven át tűrte az egyre erősödő kínokat, amikor azonban már ülni és járni is nehezen tudott a fájdalomtól, magánorvoshoz fordult.

Fény derült az erős, kétoldali csípőkopásra, ezért 2019. januárjában jelentkezett is a csípőprotézis-műtétre. Meglepődve hallotta, hogy a várólistán a 943. helyen áll, de akkor még reménykedett benne, hogy viszonylag hamar sorra kerülhet.

Hiába várta a hívást, a kerekesszékes gyerekek oktatásával foglalkozó Andreát nem kereste senki. Komoly csípőfájdalmai miatt a munkáját is egyre nehezebben tudta elvégezni, végül az állását is elveszítette. Mikor egy év várakozás után érdeklődött a kórházban, azt a választ kapta, hogy van, aki két-három évig is vár a beavatkozásra. Állapota azonban rohamosan romlott, így családtagjai segítségével összegyűjtötte azt a 2,5 millió forintot, amit a magánúton végzett csípőműtétért kellett fizetni.

Itt csak három hónapot kellett várnia, így 2021-ben meg is operálták. „Több mint egy évre rá, 2022 májusában hívott fel a műtéti koordinátor, hogy akkor elvégeznék a műtétet” – mondta a híradónak a nő, aki most sincs túl jól. A lakásából nem tud kimozdulni, közalkalmazotti státusza nélkül pedig nem tud visszamenni tanítani. Az öregségi nyugdíjra még két évet kell várnia, addig havi 51 ezer forint rehabilitációs járadékot kap, mivel nem százalékolták le.