nlc.hu
Család

Családon belül marad: vesedonáció

Saját lányának adta a fél veséjét, a nő még közelebb érzi magához az apját

Gyermekkora óta veseelégtelenséggel küzdött, végül az édesapja mentette meg az életét.

A mikor a 36 éves Kathryn Croker megtudta, hogy életmentő veseátültetésre van szüksége, a szülei jelentkeztek a tesztelésre, remélve, hogy ők a megfelelő donorok. Szerencsére mind az édesapja, a 67 éves Kevin, mind az édesanyja, a 63 éves Anne megfelelő donor volt – de Kevin volt az, aki önzetlenül vállalta a műtétet.

apa és lánya

A kép csak illusztráció (Fotó: Getty Images)

A donáció sikeres volt – és négy évvel később Kevin oltár elé vezette immár egészséges lányát.

Kathryn így nyilatkozott: „Mindig is közel álltunk egymáshoz, és különleges kötelék fűzött össze minket – most, hogy az ő veséje az enyém, még közelebb érezzük magunkat egymáshoz“.– mondta a nő a Metrónak.

Kathrynnél mindössze 12 éves korában diagnosztizálták a Henoch Schonlein Purpura (HSP) betegséget, amely az ereket érinti, és vesekomplikációkhoz vezethet. Elmondta: “Kiütés jelent meg a lábamon, amelytől piros tűszúrások jelentek meg. Amikor megnyomtam, nem tűnt el, azt hittük, hogy rovarcsípés” – majd egy kórházi kivizsgálás kiderítette, hogy a veséjével van baj.

Kathryn rengeteg időt töltött a kórházban, de sajnos nem javult az állapota. Súlyos gyomorfájdalmai voltak, a lábai és a lábfejei is megdagadtak.

1999 január végén a vizsgálatok kimutatták, hogy a veséi leálltak, és mentőautóval a londoni Great Ormond Street Hospitalba szállították. Két és fél hét után hazaengedtek, és nagyon szerencsés volt, hogy 40%-os vesefunkcióval hagyhatta el a kórházat.

2011-ben, 24 évesen azonban Kathryn egészsége ismét romlani kezdett – kimerült volt, és csökkentenie kellett a gyermekközpontban dolgozó munkaidejét. 2013 februárjában a vesefunkciója 4%-ra esett vissza, és mivel az élete veszélyben volt, sürgősségi dialízisre került, és közölték vele, hogy veseátültetésre van szüksége. Szüleit, Kevint és Anne-t hamarosan megvizsgálták, hogy felajánlhatják-e veséjüket, és mindketten megfelelőek voltak. Az édesapja nagyon akarta, hogy ő legyen a donor, így 2013 májusában Kevin a bal veséje révén életet ajándékozott a lányának.

Szerencsére Kathryn gyorsan felépült, és alig négy évvel később Kevin egy megható szertartás keretében oltár elé vezette lányát, hogy összeházasodjon párjával, Luke-kal. Kathryn szerint ez a nap “nem történt volna meg”, ha az apja nem dönt úgy, hogy felajánlja a veséjét.

Itt nézheted meg a képeket az apáról és a lányáról.

Akadnak hasonló megható történetek, megható találkozást örökített meg a Good Morning America kamerája. Anthony Cernera ugyanis találkozott azzal az idős férfival, aki megkapta Anthony májának egy részét tavaly.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top