nlc.hu
Család

Várható nyugdíjreform

Újabb nyugdíjreformra készül a kormány

Az EU évekkel korábbi elvárásai teljesülhetnek végre.
Nyugdíjas bácsi az utcán

„Fajsúlyos, a brüsszeli döntésekkel összefüggő dokumentumok kerültek napvilágra, többek között Magyarország helyreállítási tervének elemzése az Európai Bizottság részéről, melyből részletesen kiolvasható, hogy hazánk milyen nagyszabású tervekre, átalakításokra és reformokra készül, amit az EU az országspecifikus ajánlásaiban már évekkel ezelőtt elvárt” – adta hírül a Portfolio.

A Magyarország által benyújtott helyreállítási terv első pontja a demográfia, valamint köznevelés témája, ami magában foglalja a nyugdíjrendszer közép- és hosszú távú költségvetési fenntarthatóságának és megfelelőségének javítását célzó reformot is.

A Bizottság szakembere szerint a magyar nyugdíjkiadások a GDP mintegy 8 százalékának megfelelő 2019-es értékről 2070-re a GDP 12 százaléka fölé emelkednek, ami igen magas fenntarthatósági kockázatokat vetít előre.

A nyugdíjrendszert módosító jogszabály hatálybalépésének határideje 2025. március 31.

A független szakértőjelentésnek konkrét szakpolitikai javaslatokat kell előterjesztenie, melyek a hosszabb munkával töltött életszakaszokat ösztönzik: ilyen a törvényes nyugdíjkorhatár várható élettartamhoz kötése, a tényleges nyugdíjkorhatár emelése és a korai nyugdíjba vonulás szankcionálása. Ugyanakkor feladata az is, hogy a nyugdíjasok közötti jövedelmi egyenlőtlenségeket kezelje.

„Mint ismert, az Európai Bizottság a Magyarországnak szánt uniós pénzek egy jelentős részének, mintegy háromezer milliárd forintnak a befagyasztását javasolja a tagországoknak. Ugyanakkor jóváhagyták Magyarország programját, amellyel hozzáférhet a Helyreállítási Alap pénzeihez” – olvasható a 24.hu-n.

Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top