Aktuális

Figyelmeztet a nyugdíjszakértő: éhen halhatnak a jövő nyugdíjasai

Alapnyugdíj bevezetését sürgeti a szakértő, különben szociális katasztrófa fenyeget 2030-ra. A nők ráadásul különösen nehéz helyzetben vannak.

A nyugdíjrendszer teljes megváltoztatására és alapnyugdíj bevezetésére lenne szükség, különben másfél-két évtizeden belül bekövetkezhet a baj: akár 50 százalékra csökkenhet a nyugdíjak helyettesítési rátája.

Ez azt jelenti, hogy a jövő nyugdíjasai  az aktív évek idején megszokott jövedelem kevesebb, mint felével számolhatnak időskori ellátásként – véli a HVG.hu-nak Matits Ágnes nyugdíjszakértő. 

A bajt tetézi, hogy a magyar átlagfizetés messze az uniós középszint alatt van, és 4,4 millió munkavállaló csak a minimálbér után fizet járulékot.

Nem véletlen, hogy a dolgozók több mint fele nem akar 65 évesen nyugdíjba menni.

Kiemelten nehéz helyzetben vannak a nők, számítások szerint ők eleve mintegy 15 százalékkal kevesebb nyugdíjra számíthatnak, mint a férfiak. Részben általában kevesebbet keresnek, ráadásul a gyermekvállalás évei a szolgálati időbe ugyan beleszámítanak, de drasztikusan csökkentik a keresetüket. Ezt súlyosbítja a gyermekvállalás utáni nehéz vagy akár lehetetlen munkába állás, ami megint csak alacsony jövedelemmel járó kényszermegoldásokat szülhet – írja a HVG.hu.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top