nlc.hu
Család

Alajos liechtensteini herceg családja

A titokzatos liechtensteini herceg eljegyzése

Nem is olyan régen mutattuk be II. János Ádámot, aki a világ egyik leggazdagabb hercege. A most 77 éves liechtensteini herceg még 1967-ben vette feleségül Mária hercegnőt, s a házasságuk első hat évében négy gyermekük született. A legidősebb Alajos herceg az, aki örökli majd apja után a trónt…

II. János Ádám jelenleg is aktív álomfő, ám 2004-ben kinevezte fiát Alajost régenshercegnek, s ezzel átadta neki az uralkodással járó mindennapi ügyeket.

Pénz nem számít

Maga Alajos herceg sem kimondottan ifjú trónörökös, ugyanis idén nyáron lett 54 éves. A férfi Salzburgban szerzett jogi diplomát, de járt a koronás csemeték „kedvenc” sulijába, az Egyesült Királyság Sandhursti Királyi Akadémiájára. Itt tanult Vilmos és Harry herceg, a jelenlegi jordán király, a luxemburgi nagyherceg, és Pál görög koronaherceg is. A 90-es évek közepén még Londonban élt, ahol könyvvizsgálóként dolgozott, majd visszatér Vaduzba, és a család vállalkozásainak ügyeit intézte. Itt pedig ne kisebb beruházásokra gondoljunk, hanem bizony luxusra a köbön. II. János Ádám herceg Európa leggazdagabb uralkodója. Ez nagyban köszönhető annak a banknak, amelyet a család alapított, és amely csak VIP-ügyfeleket szolgál ki. Emellett a család jelentős ingatlan-, mezőgazdasági és művészeti beruházással rendelkezik. Ausztriában pedig pincészetünk és birtokuk van. Becslések szerint a hercegi család vagyona 2017-ben kb. 4 milliárd euró volt.

Mária hercegnő és II. János Ádám (Fotó: PETER KLAUNZER / AFP)

Mária hercegnő és II. János Ádám (Fotó: PETER KLAUNZER / AFP)

„Szia, herceg!”

Alajos még a 90-es évek elején vette feleségül Bajorországi Zsófiát. Nem jársz messze az igazságtól, ha a név hallatán Sisi jutott az eszedbe! Zsófia ugyanis szintén a Wittelsbach családból származik. Apja Max, az utolsó bajor király, III. Ludwig dédunokája. Érdekesség, hogy Zsófia családfáját átnézve észrevehetjük, hogy abban egy skót-angol király is szerepel a Stuart-házból. Ez azért is különleges, mert ha a Stuart-ház valahogyan ismét a brit trónra kerülne, akkor a Wittelsbach család, vagyis Zsófia apja állna az trónutódlási sor elején. De ennek nulla a valószínűsége. Mindenesetre igazi csemege ez az információ a történelem kedvelőinek.

Megnézem
Összes kép (6)

 

Alajos megszólítása formailag az Ő királyi fensége. Azonban egy svájci lapnak korábban így nyilatkozott. „Itt jártam általános iskolába és középiskolába, és az iskolatársaim a keresztnevemen szólítottak, ahogyan most is teszik, ha találkozunk az utcán. És ez jól van így. De van, hogy csak annyit mondanak: Szia, herceg!”

Zsófiának és Alajosnak négy gyermeke született. A legidősebb a 27 éves József Vencel, őt követi a 26 esztendős Mária Karolina, majd a 23 éves György herceg és végül a 22 esztendős Miklós herceg. A család a Vaduz kastélyban lakik, mely a főváros feletti sziklákon áll. Sok királyi rezidenciájával ellentétben ez a kastély soha nem látogatható. Az egyetlen kivétel, Liechtenstein nemzeti ünnepe, amikor az ország valamennyi polgára előtt megnyílnak a látványos kastély ajtói. Ilyenkor a hercegi család jelenlévő tagjai is elvegyülnek a tömegben, annak ellenére, hogy egyéb napokon kerülik a nyilvánosságot.

Miklós herceg, József Venczel, Mária Karolina, Zsófia hercegné és II. János Ádám (Fotó: Profimedia)

Miklós herceg, József Venczel, Mária Karolina, Zsófia hercegné és II. János Ádám (Fotó: Profimedia)

Eljegyzés Szicíliában

Ahogy tehát korábban is írtunk, II. János Ádámot Alajos, őt pedig legidősebb fia, József Vencel követ majd a trónon. A fiatalember 2013-ban érettségizett egy angol bentlakásos középiskolában, majd egy évet Ázsiában és Dél-Amerikában töltött, utána pedig jogot kezdett tanulni, s ebből is szerzett diplomát. A herceg idén októberben jegyezte el 28 éves szerelmét, Felicitas von Hartig grófnőt. A lánykérésre egy szicíliai nyaraláson került sor, a sajtóközleményből pedig kiderül, hogy a grófnő boldogan mondott igent a herceg kérdésére. A hivatalos eljegyzési fotókat egyébként Bécsben készítették. Nem friss szerelem ez József Vencel életében, aki 10 évvel ezelőtt ismerte meg jövendő feleségét, amikor apjához hasonlóan Londonban tanult. A Gala magazin értesülései szerint a lakodalmat 2023 nyarára tervezik.

Alajos herceg négy gyermeke egyébként nem gyakran jelennek meg olyan eseményen, ahol nyüzsögnek a fotósok. Erről korábban így nyilatkozott József Vencel: „Mindig is nagyon fontos volt a szüleimnek és a nagyszüleimnek, hogy ne szerepeljünk a pletykarovatokban. Ez a döntés lehetőséget ad arra, hogy szabadabban éljünk, mint a többi herceg, vagy hercegnő.”

József Vencel és Felicitas von Hartig grófnő eljegyzése (Fotó: Profimedia)

József Vencel és Felicitas von Hartig grófnő eljegyzése (Fotó: Profimedia)

Lány trónörökösök? Még mit nem!

Olykor azért őket is látni, ilyen például a korábban említett nemzeti ünnep. 2022-ben egyébként a herceg négy csemetéjéből három (Mária Karolina, György és József Vencel) is megjelent az ország legnagyobb ünnepségén. Szüleikhez hasonlóan ők valamennyien külföldön tanulnak, tanultak. Mária Karolina azonban – ellentétben több európai kolléganőjével – nincs benne a trónöröklési sorban, ezt ugyanis az ország törvényei nem teszik lehetővé (ami lássuk be, nagyon gáz – a szerk.). Ő a hétköznapokban nem is használja a hercegnői címét, divattervezőként szerzett diplomát, és a szakmájában dolgozik.

Mária Karolina (Fotó: Profimedia)

Mária Karolina (Fotó: Profimedia)

György herceg gazdasági szakon szerzett diplomát, és jelenleg Berlinben él, ahol kockázatelemzőként dolgozik. Nővéréhez hasonlóan ő sem használja a munkában a hercegi címét, egyszerűen György Liechtensteinnek hívják.

Érdekesség, hogy míg saját hazájában nőként Mária Karolina nem lehetne uralkodó, addig a korábban említett wittelsbachi ág miatt azonban Angliában igen (ha nem lennének a Windsorok, nem katolikus, hanem anglikán lenne…)

A család népszerűsége egyébként nem annyira egyértelmű. 2005-ben a liechtensteini szavazók elutasítottak egy olyan kezdeményezést, amely megtiltja a születésszabályozás elvét a hercegségben. Ehelyett egy kormány által szponzorált ellenjavaslatot ratifikáltak. Alajos kezdetben szimpatizált az ellenzőkkel, ám a szavazáskor mégis semleges lett. Hat évvel később pedig már azzal fenyegetőzött, hogy gyakorolja hercegi vétóját, ha a szavazók jóváhagynak egy közelgő népszavazást a születésszabályozás legalizálására a hercegségen. Ám a szavazók elutasították a javaslatot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top