nlc.hu
Sztárok

II. János Ádám - a világ egyik leggazdagabb hercege

Abortusztilalom és gazdagság – a Liechtensteini Hercegség kicsit sem Disney-mese

Olyan kicsi, hogy észre sem vesszük a térképén, mégis olyan gazdag ország, és olyan erős benne az uralkodó fejedelem támogatottsága, ami nemcsak Európában, de a világon is egyedülálló. Beszéljünk kicsit Liechtensteinről és II. János Ádám herceg fejedelemről, aki a világ egyik leggazdagabb embere, és mindenről határozott elképzelése van.

Liechtenstein 40 ezer lakost számláló ország, államformája alkotmányos monarchia. A parlament alig huszonöt megválasztott képviselőből áll, a jelenlegi miniszterelnök Adrian Hasler, az államfő II. János Ádám. A herceg fejedelem 1989 óta birtokolja ezt a címet.

Pápa volt a keresztapja

II. János Ádám 1945-ben született, keresztapja XII. Piusz pápa volt. Négy testvérével együtt a vaduzi fejedelmi várban töltötte a gyerekkorát, ott járt általános iskolába is. Apjához hasonlóan ő is Bécsbe költözött, 1956-ban ott kezdte meg gimnáziumi tanulmányait. A négy nyelven is folyékonyan beszélő herceg 1969-ben Svájcban szerzett diplomát. Ekkor már két éve élt boldog házasságban, a cseh arisztokrata Marie Aglaë Kinsky von Wchinitz und Tettau grófnőt 1967-ben vezette oltár elé.

II. János Ádám liechtensteini herceg és felesége Marie hercegnő, 1967. (Fotó: Ronald Dumont/Daily Express/Getty Images)

II. János Ádám liechtensteini herceg és felesége Marie hercegnő, 1967. (Fotó: Ronald Dumont/Daily Express/Getty Images)

A következő hat évben a házaspárnak négy gyermeke született, a hercegre pedig egyre több feladatot bízott az apja, az 1939 óta uralkodó II. Ferenc József. 1984-ben bízta meg fiát, hogy régensként vegye át az állami és a gazdasági ügyeket. János Ádám felszámolta a család veszteséges vállalkozásait, és sokkal nyereségesebbé tette a már egyébként is jól működő beruházásokat. A munka mellett persze mindig maradt ideje a családjára és a barátaira. A 80-as évek közepén gyakran megfordult náluk Diana hercegnő és Károly herceg is.

Károly herceg és Diana hercegnő Marie hercegnővel síel a liechtensteini hegyekben, 1984. (Fotó: Profimedia)

Károly herceg és Diana hercegnő Marie hercegnővel síel a liechtensteini hegyekben, 1984. (Fotó: Profimedia)

Európa egyik leggazdagabb embere

Amikor II. Ferenc József alig 25 nappal a felesége halála után 1989-ben elhunyt, az addig régens hercegből fejedelem lett. János Ádámnak és családjának soha nem kellett nélkülöznie. Az egészen a keresztes háborúig visszavezethető  dinasztia a 12. században szerzett földekből alapozta meg a vagyonát, II. János Ádám jelenleg Európa egyik leggazdagabb embere. Családjához tartozik az LGT, vagyis a VIP gazdagok magánbankja, Ausztriában termőföldjeik és erdőik vannak, fát termelnek ki. A herceg mindemellett impozáns műkincs-gyűjtemény birtokosa, ennek nagy része egy bécsi múzeumban van. Övé a legnagyobb Rubens-gyűjteményt, és az egyetlen magánkézben lévő Leonardo da Vinci-festmény is.

II. János Ádám liechtensteini herceg és felesége Marie hercegnő Henrik luxemburgi nagyherceg és Stefánia luxemburgi hercegné esküvőjén 2012-ben (Fotó: Sean Gallup/Getty Images)

II. János Ádám liechtensteini herceg és felesége Marie hercegnő Henrik luxemburgi nagyherceg és Stefánia luxemburgi hercegné esküvőjén 2012-ben (Fotó: Sean Gallup/Getty Images)

II. János Ádám jelenleg is aktív államfő, de 2004-ben kinevezte legidősebb fiát, Alajos herceget, és átadta neki a mindennapi ügyek intézésének jogát – így készíti őt fel az uralkodásra.

Az uralkodó és felesége ma is egy dombtetőn álló, tornyos kastélyban élnek.

Jogában áll bármikor feloszlatni a parlamentet, és vétójoggal is élhet egy-egy törvénnyel kapcsolatban. Különösen érdekes annak fényében, hogy az elmúlt száz évben Európa megannyi uralkodója kénytelen volt lemondani a tényleges politikai hatalomról, és „megelégedni” a visszafogottabb szereppel. 

Abortusztilalom az alkotmányos monarchiában

2003-ban persze Liechtenstein életében is elérkezett a kérdés: szükség van-e az aprócska államnak változásra? Népszavazást tartottak arról, hogy csökkentsék-e az uralkodó család hatalmát a parlament felett, vagy éppen ellenkezőleg: erősítsék-e meg azt. A szavazók kétharmada az új alkotmányra voksolt, ezzel megerősítettek az uralkodói jogait. Az is igaz, hogy a szavazás előtt II. János Ádám kijelentette: ha a lakosság elutasítja a változásokat, akkor lemond, és az egész családja Bécsbe költözik.

Pietro Parolin vatikáni államtitkár fogadja II. János Ádám liechtensteini herceget és feleségét Marie hercegnőt, valamint Alajos liechtensteini trónörököst és feleségét Sophiet, Liechtenstein örökös hercegnőjét (Fotó: Franco Origlia/Getty Images)

Pietro Parolin vatikáni államtitkár fogadja II. János Ádám liechtensteini herceget és feleségét Marie hercegnőt, valamint Alajos liechtensteini trónörököst és feleségét Sophiet, Liechtenstein örökös hercegnőjét (Fotó: Franco Origlia/Getty Images)

A nők Liechtensteinben csak 1984-ben kapták meg a választójogot. De máig nem dönthetnek például a saját testüket érintő abortuszról.

Az országban ugyanis az abortusz a legtöbb esetben törvénytelen, és börtönbüntetéssel büntetendő a nő és az orvos számára. Bár volt arra irányuló népszavazás, hogy enyhítsenek a törvényen, az emberek többsége ellene szavazott. Nem mintha bármit is számított volna az ország vezetőjének a választás eredménye, ugyanis még a szavazás előtt kijelentette a herceg, hogy ha lazítani fogják az abortusztörvényt, ő azonnal megvétózza azt. Ehhez pedig minden joga megvan. Így 2021-ben, Liechtensteinben az abortusz jogellenes, kivéve a nő életét vagy egészségét komolyan veszélyeztető eseteket, illetve nemi erőszak vagy szexuális erőszak esetén.

Volt már ilyenre példa?

Harminc évvel ezelőtt, 1990-ben I. Baldvin király ült a belga trónon. Bár vétójoga nem volt, de mint hívő katolikus beszédet intézett a néphez, melyben elmondta, hogy képtelen jó lelkiismerettel támogatni és aláírni az abortuszt legalizáló törvényt. A megoldás az lett, hogy a király saját kérésének értelmében a minisztertanács alkalmatlannak nyilvánította Baldvint az uralkodásra, aki lemondott a trónról arra a 44 órára, amíg a törvényt megszavazták és beiktatták. Ezt követően pedig a parlament visszaállította a király hatáskörét.

A trónörökös sem enyhébb

Az 52 éves trónörökös, Alajos herceg sem kevésbé konzervatív az apjánál. A jogi diplomával rendelkező férfi Ausztriában és az Egyesült Királyságban tanult. Évekig dolgozott Londonban könyvvizsgálóként, majd visszatért hazájába, hogy a családi vállalkozásoknál kamatoztassa tudását. Még a 90-es évek elején vette feleségül a bajorországi Wittelsbach családból származó Zsófiát, akivel négy gyermeket nevelnek. Közülük a legidősebb a 26 éves József Vencel, aki második a trónörökösi sorban. A családnak hatalmas nehézséggel kellett szembenéznie, amikor 2003-ban Zsófiánál agydaganatot diagnosztizálták. A jóindulatú elváltozást megoperálták és a trónörökös felesége szerencsésen felépült.

A történetet megismerve elgondolkodtató, hogy mi a jobb 2021-ben? Ha az uralkodók politikai szerepet kapnak, vagy inkább a turisták vonzására és a jótékonysági pénzgyűjtésre koncentrálnak?

Uralkodók:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top