nlc.hu
Szabadidő

Európa 7 legkisebb országa

Bemutatjuk Európa 7 aprócska, de csodálatos országát

Mindannyiunknak hiányzik az utazás. Utazz velünk legalább virtuálisan ezekbe a csodás miniállamokba. Ha végignézed a képeket, kicsit olyan lesz, mintha te is ott lennél.

Talán nem is gondolnánk, hogy milyen kicsi országok is vannak Európában. Azt pedig pláne nem, hogy milyen gyönyörűek és mennyi látványosság elfér bennük. Máris mutatjuk a hét legkisebbet és a galériákban pedig azt megcsodálhatod, hogy mennyire szépek és hangulatosak a miniállamok.

Vatikán: A katolikus egyház székhelye

A Vatikán a területileg és népességileg is a világ legkisebb miniállama. Róma városának önálló állama mindössze 0,44 négyzetkilométer, a lakossága pedig nagyjából 800 fő. A római katolikus egyház székhelye. Kis mérete ellenére rengeteg itt a látnivaló, a Szent Péter tér és az itt található Szent Péter-bazilika, a Sixtus-kápolna és a Vatikáni Múzeum, mind kihagyhatatlanok. Érdekesség, hogy ez a világon az egyetlen hely, ahol a bankjegykiadó automatákban latin nyelvű menü is található. Persze hatalmas tömeg szokott lenni a látványosságoknál, de most még ott sem kellene sorban állni.

Vatikáni utcakép
Megnézem
Összes kép (5)

Monaco: A milliárdosok székhelye

Monaco hivatalos nevén Monacói Hercegség, a világ második legkisebb országa. 1,95 négyzetkilométer. Luxusbutikok, -éttermek és jachtokkal szegélyezett kikötők jellemzik. Itt található a szerencsejáték legismertebb európai központja, Monte-Carlo is. Itt a legdrágábbak az ingatlanárak, ezzel együtt rengeteg milliárdos székhelyévé vált, ami a jelentős adókedvezményeknek is köszönhető. Mindemellett természetesen a turistákat is vonzza a látványos fekvése, különleges csillogása és az évente megrendezésre kerülő Formula–1 monacói nagydíj miatt is. Monacóban található egyébként a világ legmenőbb barlanglakása is.

Monaco jachtkikötő
Megnézem
Összes kép (6)

San Marino: A legnyugodtabb köztársaság

Ez az észak-közép-olaszországi hegyvidéki mikrotérség a világ legrégebbi szuverén állama és köztársasága. Az évszázados erődfalakkal körülvett San Marino óvárosában középkori épületek és templomok sora eleveníti meg a kis állam dicső múltját. Az utcáin sétálva olyan érzésünk lehet, mintha visszautaztunk volna az időben, vagy egy mesebeli film díszletei között járnánk. Területe 61 négyzetkilométer, ezzel Európa 3. legkisebb állama Ý a Vatikánnál 139-szer, Monacónál 31-szer nagyobb.

San Marinoi látkép
Megnézem
Összes kép (3)

Liechtenstein: Vállalati és síparadicsom

Liechtenstein az előzőekhez képest talán kevésbé ismert. Svájc és Ausztria között helyezkedik el, az Alpok szívében. Ez a negyedik legkisebb állam Európában, és a legkisebb, amely két országgal is határos. Népszerű célpont a téli sportokat kedvelők körében. Ezenkívül fontos pénzügyi központ volt. Manapság több bejegyzett vállalata van, mint állampolgára.

Liechtenstein hercegi palota
Megnézem
Összes kép (4)

Málta: A mediterrán gyöngyszem

Igen, a 316 négyzetkilométeres szigetország is a miniállamok sorát erősíti. A kis szigetcsoport a Földközi-tengeren, Szicília és Észak-Afrika között helyezkedik el, kedvelt nyaralóhely. És emlékekben is igazán gazdag, hiszen 7000 éves történelemre tekint vissza. 2018-ban a főváros, Valletta volt Európa kulturális fővárosa. Gozo pedig szerintünk szerepel Európa legszínesebb városai között.

Malta: Gozo - kikötő színes csónakokkal
Megnézem
Összes kép (4)

Andorra: Síközpont és remek túrázóhely

Egy újabb apró, független fejedelemség, ami híres síközpontjairól, vámmentes áruiról és a gazdagok által igazán kedvelt nagyvonalú adókedvezményeiről. Andorra a Pireneusokban fekszik Spanyolország és Franciaország között. Amikor elolvad a hó, az országot túraútvonalak keresztezik, a laza sétáktól a keményebb túrákig lehet választani a nehézségi fokok közül. A főváros, Andorra la Vella Európa legmagasabb fővárosa.

Andorra hegycsúcs
Megnézem
Összes kép (4)

Luxemburg: Kicsi, kompakt és nagyszerű

Németország, Belgium és Franciaország határolja. A Luxemburgi Hercegség egyike a világ három leggazdagabb országának. A főváros, Luxembourg csodás középkori hangulatú óvárosától távol az ország többnyire vidékies jellegű, északon sűrű erdők és parkok, keleten a Mullerthal régió sziklás szurdokai, délkeleten a Moselle folyó völgye találhatóak. Számos túra- és kerékpárút található országszerte, és meglepően sok szőlőültetvény, sörfőzde, valamint hús- és sajtgyártók.

Luxemburg télen
Megnézem
Összes kép (4)

Még több látnivaló Európában:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top