Életmód

Milliárdokat ér a világ legmenőbb barlanglakása

A hatemeletes luxusotthon valódi műalkotás...
monaco

Napelemekkel és miniatűr víztisztítórendszerrel felszerelt, luxus ökovillát „faragtak” egy sziklába Monacóban.

A nagyjából 220 négyzetméteres Troglodita villa (a troglodita barlanglakót jelent) hat emeletén három hálószoba és három fürdőszoba található, a szikla mélyén egy hatalmas medencét alakítottak ki.

„A hagyományos házakkal ellentétben, ahol falakat húzunk fel, padlókat rakunk le, és minden egyes elemet hozzáadunk az épülethez, itt leástunk a talajba, kerestük a tereket, megmunkáltuk az anyagot” – mondta Jean-Pierre Lott építész, aki kollégájával, Patrick Raymonddal közösen álmodta meg az innovatív épületet.

A villa áramellátásáról napelemek gondoskodnak, az épületszerkezetbe egy miniatűr víztisztítórendszert építettek bele és az ingatlan szénlábnyomának csökkentésére speciális fűtőrendszert alakítottak ki. A villa megépítéséhez a szikla jelentős részét el kellett távolítani, az emeletek kialakítását követően azonban betonból „visszaépítették” az eredeti felszínt annak minden hasadékával, növényzetével együtt.

A nagyjából 20 hónap alatt megépült villa eladó, árát 30-40 millió euró (9,7-12,9 milliárd forint) közé becsülik.

Az építészpáros szerint a munkálatok hossza és a felszerelések költsége miatt ez a projekt nehezen megismételhető, és az épület sokkal inkább műalkotás, mintsem iránymutató modell.

(Nyitókép: Profimedia)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top