nlc.hu
Család

Abortusztabletta: könnyebb hozzáférhetőség

Amerikában mostantól házhoz is rendelhetik a nők az abortusztablettát

A lépés jelentősen bővítheti a gyógyszeres abortuszhoz való hozzáférést.

A Biden-kormány új szabálymódosítása értelmében az Egyesült Államokban a kiskereskedelmi gyógyszertárak is kiadhatják a mifepriszton abortusztablettát.

A páciensek jelenleg a mifeprisztont – amely biztonságosan és hatékonyan képes abortuszt előidézni – személyesen, az egészségügyi szolgáltatótól kapják, de az új szabály értelmében (bár továbbra is receptre van szükség a kiváltásához), a nők mostantól a boltban vagy postai rendelés útján is átvehetik. A Guttmacher Intézet szerint az amerikai abortuszok több mint felét már most is tablettával végzik, nem pedig műtéttel.

A lépés jelentősen bővítheti a gyógyszeres abortuszhoz való hozzáférést.

Az abortusztabletták egyre keresettebbé váltak, miután az amerikai legfelsőbb bíróság – amely egyúttal az Egyesült Államok alkotmánybírósága is – érvénytelenítette a Roe kontra Wade döntést, ezzel lehetővé tette a tagállamok számára, hogy maguk döntsenek arról, betiltják-e az abortuszt, és több állam élt is ezzel a lehetőséggel.

A BBC azt írja, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) 2021 decemberében közölte, hogy a telemedicina felé való világméretű elmozdulás részeként véglegesen feloldja azt a követelményt, hogy a betegeknek személyesen, egészségügyi szolgáltatón keresztül kell receptet kapniuk. Az Amerikai Szülész-nőgyógyászok Kollégiuma „fontos lépésként” üdvözölte a lépést.

Kedden az FDA frissítette weboldalát az új követelményekkel, amelyben azt írták, hogy a gyógyszert „minősített gyógyszertárak, illetve minősített orvos által vagy annak felügyelete mellett lehet kiadni”. A Danco Laboratories és a GenBioPro, a gyógyszert gyártó két amerikai vállalat külön-külön közleményben erősítette meg, hogy az ügynökség tájékoztatta őket a döntéséről.

Tabletta egy fiolában.

A kép csak illusztráció (Fotó: Pexels/Sophia Moss)

Bár az FDA mai bejelentése nem oldja meg a hozzáférési problémákat minden abortuszellátást kereső személy számára, olyanoknak, akiknek mifeprisztonra van szükségük a gyógyszeres abortuszhoz, további lehetőségeket biztosít, hogy hozzájussanak ehhez a létfontosságú gyógyszerhez – áll az Amerikai Szülész-nőgyógyászok Testületének közleményében.

Mi az a mifepriszton?

A mifeprisztont egy második, misoprostol nevű gyógyszerrel együtt alkalmazzák, amelyet általában a terhesség 10-12. hetében szednek, hogy az úgynevezett gyógyszeres abortuszt előidézzék. A misoprostol, amelyet általában a vetélés kezelésére használnak, nem tartozik a korlátozás alá eső gyógyszerek közé, és receptre könnyen beszerezhető a gyógyszertárakban. (Az abortusztabletta egyébként jóval humánusabb, biztonságosabb, mint az operáció. A lelki részéről nem is beszélve, mennyire más lehet lemeztelenítve egy orvos keze alá feküdni, mint otthon, nyugodt körülmények között végigvinni az egyébként is nehéz döntést. (Erről bővebben itt írtunk.)

A gyógyszertárak – a nagy láncoktól a sarki drogériákig – mostantól kérelmezhetik a mifepriszton forgalmazására vonatkozó tanúsítványt, amely lehetővé teszi számukra, hogy közvetlenül kiszolgálják a vásárlókat, ha az recepttel rendelkezik. A nőknek abban a több mint egy tucat államban, ahol az abortuszt betiltották, valószínűleg más államokba kell majd utazniuk, hogy gyógyszeres abortuszhoz jussanak.

Magyarország sajnos nem tartozik azon országok közé, ahol a tabletta legálisan hozzáférhető, a koronavírus-járvány úgy ment el a fejünk felett, hogy közben a döntéshozók nem tartották fontosnak, hogy az abortusz hozzáférhetőségén könnyítsenek, és/vagy lehetővé tegyék az abortusztabletta alkalmazását .

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top