nlc.hu
Mindennapok

Egyre népszerűbb a világban az abortusztabletta

Máshol postán küldik meg az abortusztablettát, itthon szenvedj meg érte, ha abortuszra adod a fejed

A koronavírus-járvány az abortusz szabályzását is átírta, mármint azokban az országokban, ahol valóban fontos a nők védelme. Itthon a korlátozások alatt nem lazítottak az abortusz protokollján, sőt, nálunk még mindig tiltólistás az abortusztabletta, amit jobb helyeken már otthon is bevehetnek a nők.

Az abortuszkérdés a mai napig megosztó téma, komoly ajtócsapkodási alap lehet még jó hangulatú családi ebédeknél is. Nyilván az ellene kardoskodóknak is megvannak a saját érveik, ugyanakkor az egészen biztos, legalábbis a statisztikai adatok azt feltételezik, hogyha nem muszáj, a nők nem rohannak a „kés alá”.

A számok szerint globális szinten, évről évre csökken a legális abortuszok száma.

Ez a tendencia Magyarországon is megfigyelhető, ami elég örvendetes, főleg a korábbi, brutális statisztikákhoz képest. A KSH 2012-es Statisztikai Tükre szerint a terhességmegszakítások tragikus csúcspontja 1969-ben volt, amikor a „művi terhességi arányszám” száz nőre vetítve 278 művi vetélést mutatott. Tartós javulás a kilencvenes évek végétől figyelhető meg, vagyis a pozitív trend nem az elmúlt évtized szülésre buzdító családpolitikájának köszönhető, ahogy arról 2016-ban az illetékes államtitkár beszámolt. Sokkal inkább a szülőképes korú, azaz a 15 és 49 év közötti nők létszámának a csökkenésével, illetve a tudatosabb családtervezéssel, valamint a felelősségteljesebb, hatékonyabb fogamzásgátlással függ össze.

Meglepetés: a teljes tiltás egy sor tragédiához vezet

A  hazai és a nemzetközi tapasztalatok világosan megmutatták – és az egyes konzervatív országok tragikus történetei ma is ezt igazolják – hogy a terhességmegszakításokat ugyan be lehet tiltani, csak nincs sok foganatja. A szigorú abortusztörvényekkel ugyanis az eredeti cél ellenkezőjét érik el: bár hivatalosan nem lesznek művi terhességmegszakítások, a valóságban gombamód elszaporodnak az illegális, a nőkre nézve egyáltalán nem biztonságos művi terhességmegszakítások, és ha ez nem lenne elég, még számos egyéb, negatív társadalmi következményekkel is járnak.

Utóbbi annyit jelent, hogy szülésre kényszerülnek a véletlenül teherbe esett gyereklányok, a párkapcsolati erőszaki áldozatai, a súlyos egzisztenciális életválságba került nők, akik egyéb okokból nem kívánnak gyermeket szülni, sőt, azok is, akik súlyosan károsodott, beteg magzatokkal várandósak. Továbbá a kényszerterhességek hatására megnő az állami nevelésbe kerülő gyerekek száma, és megugrik az öngyilkosságok, esetenként a csecsemőgyilkosságok száma. Az életeket romba döntő következmények nagy részét már ismerik a lengyel nők, hiszen náluk nem csak belengették, hanem érvénybe is léptették a teljes abortusztilalmat.

Az új törvény értelmében csak akkor hajthatnak végre abortuszt Lengyelországban, ha az anya élete veszélyben van, illetve ha a megfogant élet bűncselekmény – nemi erőszak vagy vérfertőzés következménye. Tiltja a terhességmegszakítást abban az esetben, ha a magzatnál betegséget, deformitásokat állapítanak meg. Hogy ez hova vezet, arról érzékletesen beszámol a  Maga a pokol/Lengyel nők történetei című dokumentum, amelyben egytől-egyig a szigorú abortusztörvények számlájára írható borzalmasabbnál borzalmasabb történeteket olvashatunk. Olyan nőkről, akik belehaltak az illegális abortuszba, akik kénytelenek voltak megszülni a beteg gyermeküket, akik elől eltitkolták, hogy a magzat súlyosan károsodott, és még sorolhatnánk a könnyedén megelőzhető tragédiákat.

A lengyel történésekre rímel az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének becslése, mely szerint a világon évente 70 ezer nő hal meg nem biztonságos abortusz következtében és milliók viselik a súlyos komplikációk következményeit. Fontos adalék a számokhoz, hogy a halálesetek szinte csak a szigorú abortusztörvénnyel rendelkező országokban fordulnak elő. 

A napnál is világosabb, hogy az abortuszok számának csökkenését nem a szigorú korlátozással lehet elérni. Sokkal inkább azzal, ha a szexuális edukációt erősítik, és  elérhetőbbé – vagy ami még jobb lenne – ingyenessé teszik a fogamzásgátlást.

Érthető, hogy néhány konzervatív ország kivételével 2000 és 2017 között nagyjából 27 országban könnyítették és csak néhányban szigorítottak az abortusztörvényen. A korszerű lazításokba beletartozik az is, hogy egyre több országban megnyitották az utat az abortusztablettának, amelyet a WHO a terhességmegszakítások hatékony és biztonságos módszereként ajánlja az első trimeszterben a 10. hétig, illetve a második trimeszterben a 12-22. hét között. Fontos megjegyezni, hogy a jó abortusztörvény nem azt jelenti, hogy az adott országban bátorítanák a nőket a művi terhességmegszakításra. A cél ezeken a helyeken is az, hogy minden lehetséges eszközzel elkerüljék a terhességmegszakítást, ha azonban erre sincs mód, akkor az anya számára legbiztonságosabb, testileg-lelkileg legkevésbé megterhelő utat kell támogatni. Ez esetben az abortusztabletta alkalmazását és a legális hozzáférhetőségét.

Egyre népszerűbb a világban az abortusztabletta

Képünk illusztráció – Fotó: Olivier DOULIERY/AFP

Inkább egy tabletta, mint egy műtét

Ha esetleg ilyen helyzetbe kerülnék, butaság lenne nem a tablettát választani, hiszen az jóval humánusabb, biztonságosabb, mint az operáció. A lelki részéről nem is beszélve, mennyire más lehet lemeztelenítve egy orvos keze alá feküdni, mint otthon, nyugodt körülmények között végigvinni az egyébként is nehéz döntést.

A fizikai részeknél maradva, az eljárás során a terhesség első 10 hetében két külön tablettát kell bevenni: az első a mifepriszton, amely blokkolja a progeszteront, és megakadályozza a terhesség előrehaladását. A második a misoprostol, amely véget vet a terhességnek. A tapasztalatok szerint olyan, mint egy nagyon erős, görcsös menstruáció, és a folyamat nagyon hasonlít a korai vetéléshez.

„Az abortusztabletta nem összekeverendő a 72 órás tablettával, amire sajnos még olykor azt hiszik a terhes nők, hogy megszünteti és nem megelőzi a nem várt terhességet”  – magyarázza dr. Héra Anna, nőgyógyász. Visszatérve a gyógyszer működéséhéz: a misoprostolt 24-48 órával a mifepriszton bevétele után kell bevenni, és érdemes szakemberrel konzultálni, ha egy nap után nem tapasztal vérzést. Erre azonban csak nagyon ritkán van szükség, a Planned Parenthood statisztikája szerint a legfeljebb 8 hetes terheseknél 100-ból 94-98 alkalommal, a 8-9 hetes terheseknél 100-ból 94-96 alkalommal, a 9-10 hetes terheseknél 100-ból 91-93 alkalommal működött a tabletta. Érthető módon az abortusztabletta napjainkban egyre inkább elterjedt, olyannyira, hogy Amerikában a Guttmacher Intézet felmérése szerint 2017-ben a gyógyszeres abortuszok tették ki az összes abortusz több mint egyharmadát. Az elmúlt másfél évben ez a szám tovább nőtt, hiszen a koronavírus miatt kialakult korlátozások miatt egyre többen fordultak az abortusztablettához. Már ahol erre a kormányok megadták a lehetőséget.

Abortusztabletta postán?

 A koronavírus-járvány változásokat hozott a legális terhességmegszakítás területén. És egyben persze ki is domborította az országok közötti különbségeket, már ami az abortuszhoz való hozzáférés lehetőségét jelenti. Hiszen a lezárásokkal, határzárakkal és az egészségügyi szolgáltatások túlterheltségével szembesülve, a megfelelő ellátáshoz való hozzáférés még bonyolultabbá vált ezekben az időkben az abortuszra vágyók számára. A helyzetre különféleképpen reagáltak a kormányok, a reakciók pedig sokat elárulnak a reproduktív jogokkal kapcsolatos korábbi álláspontjukról.

Míg egyes kormányok hajlandóak voltak gyorsan cselekedni a pozitív változások érdekében, mások a válságot arra használták fel, hogy tovább korlátozzák az abortuszhoz való hozzáférést.

A többség szerencsére a nők védelmét helyezte előtérbe, így a világjárvány első évében számos ország megkönnyítette az abortuszhoz való hozzáférést. Vagyis olyan politikai változtatásokat vezettek be, amelyek több intézkedés egyikét vagy kombinációját foglalták magukban:

  • bevezették a telemedicinát
  • engedélyezték az abortusztabletta otthoni használatát
  • meghosszabbították a korai orvosi abortusz terhességi határidejét, illetve csökkentették a várakozási időt és/vagy megszüntették a kötelező orvosi látogatásokat.

Az elmúlt másfél évben kiderült, hogy a telemedicina alkalmazása egyértelműen megkönnyítette a pácienseknek, hogy eljussanak egy szakemberhez, és nem mellesleg csökkentette a Covid-19 fertőzés kockázatát. Az ideiglenes átállás pedig azt is mutatja, hogy nagy változás jöhet el a távgyógyászat világában, főleg, ha kiderül, vannak olyan egyszerűsített módjai a szolgáltatásnyújtásnak, amelyek ugyanolyan hatékonyak és elfogadhatóak a beteg számára, mint a korábbi, klasszikus módszerek. A telemedicina lehetővé tette azt is, hogy a páciensek az abortusztablettát otthon is alkalmazhassák. online felügyelt módon. Sőt, Angliában, Walesben és Skóciában az abortuszgyógyszereket postai úton is elérhetővé tették, míg Franciaországban már gyógyszertárakban is be lehet szerezni. Hasonló a helyzet az USA több államában is, az FDA engedélyezte a nők számára a távgyógyászati abortuszt (legalábbis a koronavírus-járvány idejére), így az abortusztablettát postai úton is megkaphatták azok a nők, akiknek szükségük van. 

Itthon: Abortuszt akarsz? Szenvedj meg érte

Egyértelműen látszik, hogy a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos tapasztalatok értékes tanulságul szolgálhatnak a politikai döntéshozók számára, legalábbis azoknak, akik továbbra is olyan megoldásokra törekednek, amelyek biztosítják az abortuszhoz való hozzáférést, és védik a nők érdekeit.

Magyarország sajnos nem tartozik ezen országok közé, a koronavírus-járvány úgy ment el a fejünk felett, hogy közben a döntéshozók nem tartották fontosnak, hogy az abortusz hozzáférhetőségén könnyítsenek, és/vagy lehetővé tegyék az abortusztabletta alkalmazását .

Jelenleg a tabletta ugyanis nincs törzskönyvezve itthon, legközelebb Ausztriában van lehetőség a beszerzésére, mármint legális úton. Vagyis, akik ilyen módon abortálnának, nekik az az egy teljesen legális lehetőségük marad, hogy kiutazzanak egy szomszédos országba, például Ausztriába, ahol teljes körű információt kapnak a döntésük meghozásához, és a tabletták biztonságosan elérhetőek, orvosi felügyelet mellett erre specializálódott klinikákon. A PATENT egyesület információi szerint a legközelebbi bécsi abortuszklinikára hetente 10-15 magyar nő utazik ki hozzájuk e célból.

Sajnos az sem ritka, hogy a teherbe esett nők az interneten keresgélnek lehetőségek után, ám a nőgyógyász óva int attól minket, hogy a Google keresőjében kukázzunk ki magunknak bizonytalan hatóanyagtartalmú készítményeket. „Orvosi ellenőrzés nélküli bevételét semmiképp nem ajánlanám. Bő vérzés is előfordulhat, mely akár műtéti beavatkozást is szükségessé tehet. Gyakorló orvosként találkoztam már szövődményes esetekkel” – hívja fel a figyelmet a veszélyekre dr. Héra Anna.

Ezért kell abortusztabletta a magyar nőknek

Fotó: Getty Images

Az, hogy Magyarországon nem történt előrelépés a járvány ideje alatt, annyira nem meglepő, hiszen a döntéshozók eddig sem is könnyítették meg az abortusz mellett döntő nők helyzetét. A hazai szabályozás ugyan nem túl szigorú, ugyanakkor rengeteg nehézséget állít azok elé, akiknek terhesség-megszakításra van szüksége. Kezdve azzal az elavult, nemzetközi szervezetek által határozottan ellenzett eljárással, hogy a nőknek két kötelező konzultáción kell részt venniük az abortusz előtt. 

Jól mutatja a kormány hozzáállását, hogy az  elmúlt években az Alaptörvénybe bekerült egy mondat, amely szerint a magzat életét a fogantatásától kezdve védelem illeti, de az is sokatmondó, hogy a kormány uniós pénzekből finanszírozott abortuszellenes óriásplakát-kampányokat, és persze az sem ritka, hogy a vezető politikusaink elmondják, miért bűn az abortusz. Így már azon sem kell csodálkozni, hogy abortuszt megelőző kötelező védőnői tanácsadás eljárása megrekedt a múltban. A PATENT Egyesület által működtetett  Abortusz.info beszámolói szerint nem ritka a különféle érzelmi nyomásgyakorlás és hibáztatás, amellyel szégyenérzetet, bűntudatot keltenek a nőkben.

A témában kutatást is végeztek még 2014-ben, amelyből kiderült, hogy a kötelező konzultációkon a nők gyakran emberi méltóságukat és jogaikat sértő, megalázó, bűntudat-keltő magatartással találkoznak. „Azóta is sokan jelzik felénk, hogy hasonló, vagy egyes esetekben még rosszabb a helyzet, például nem tudnak időpontot szerezni ebben a különösen szűk és szigorú időkorláttal rendelkező procedúrában. Aki megteheti, külföldre menekül abortuszért” – mondja Les Krisztina, a PATENT munkatársa.

Haladunk vagy tolatunk?

Bár itthon szigorításról egyelőre nincs szó, a jogvédők meglátása szerint a kormány kommunikációja és cselekedetei nem ugyanazt az üzenetet közvetítik. Tény, hogy a kormány a mindenkori kommunikációján keresztül folyamatosan kifejezi az álláspontját a témában, ami egyértelműen elutasítja az abortuszt, és ez valóban kételyt ébreszthet a jövőt és a szabályzást illetően. „Orbán Viktor 2020 őszén nyilatkozatot tett arról, hogy a kormány nem tervezi, hogy szigorítanak az abortuszhoz való hozzáférésen. Ennek ellenére még ugyanebben az évben Magyarország alapító tagként csatlakozott egy abortusz ellenes koalícióhoz. 2021 szeptember végén Budapesten rendezték meg a IV. Demográfiai Csúcsot, ahol a legtöbb felszólaló olyan konzervatív politikus volt, akik nyíltan abortuszellenesek, és ideálisnak tartanák, ha minden teherbe esett nőt szülésre lehetne kényszeríteni. Néhány hét múlva pedig újabb hasonló konferenciára  kerül sor Budapesten” – sorolja Krisztina a nem túl megnyugtató lépéseket.

A jogvédő szerint fontos lenne, hogy Magyarországon is széles körben bevezessék a gyógyszeres abortuszt. Ezzel ugyanis már korai stádiumban is elvégezhető a beavatkozás, amivel jelentősen csökken a terhességmegszakítás utáni komplikációk száma. Ráadásul sokan az abortusztablettát választanák nálunk is a műtét helyett, ami teljesen érthető, hiszen az egy invazív, műtőben végzett beavatkozás. Véleményünk szerint a nők alapvető emberi jogainak megsértésének tekinthető az, ha egy nő egy nem kívánt terhesség kihordására kényszerül azzal, hogy nem fér hozzá a neki járó egészségügyi ellátáshoz a lopakodó szigorításának köszönhetően; vagy ha a szükségesnél invazívabb beavatkozásnak kénytelen alávetnie magát annak ellenére, hogy már létezik másik alternatíva is.

A választás joga nem kizárólag arra értendő, hogy egy nő eldönti, kihord-e egy terhességet vagy nem, hanem arra is, hogy a jelenleg biztonságosan elvégezhető kétféle abortusz közül – a műtéti és gyógyszeres –, melyik számára a megfelelőbb.

Az abortusz támogatottsága a magyar társadalomban elég magas, az emberek alapvetően egyetértenek azzal, hogy egy nőnek joga van megszakítani terhességét. Ennek pedig nem kell a lehető legfájdalmasabb módon történnie; a terhességüket megszakító nők nem »büntetni valók« azzal, hogy akkor már legalább egy nehezebb és fájdalmasabb módszert vehessenek csak igénybe” – mondja Les Krisztina. Valóban nem lenne hátrány, ha a politikai döntéshozók megszüntetnék az időben elvégzett, biztonságos abortuszhoz való hozzáférés akadályait, és előtérbe helyeznék a telemedicinát. Azaz ha inkább haladnánk ahelyett, hogy tolatnánk.

Milyen protokollja van itthon az abortusznak

Magyarországon egy többlépcsős folyamaton kell keresztülmenni azoknak a nőknek, akik abortuszt szeretnének.

    • Miután kapott egy leletet a nőgyógyásztól a terhességéről, 72 órás különbséggel kétszer kell találkoznia a területileg illetékes családvédelmi szolgálat munkatársával.
    • Személyesen kell nyilatkoznia, miért nem szeretné megszülni gyermekét. Az abortuszhoz szükséges engedélyt ezután állítják ki.
    • A családvédelmi szolgálat részletes tájékoztatást ad a beavatkozásról és annak veszélyeiről, illetve arról is, milyen szociális támogatáshoz juthat a  gyermekneveléshez, ha megtartják a babát, de tájékoztatják  az örökbeadás lehetőségeiről is. 

Még több cikk a témában:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.