nlc.hu
Család

Csaló próbálta neves szerzők kéziratait megszerezni

Könyvkiadónak hazudta magát, hogy ellopja neves szerzők kéziratait

Az olasz férfi több mint ezer kéziratot próbált megszerezni csalárd módon, köztük olyan neves szerzőkét, mint Margaret Atwood vagy a színész Ethan Hawke.
Régi könyvek és egy jegyzetfüzet tollal az asztalon

Csalás vádjában bűnösnek vallotta magát az az olasz férfi, aki magát nagynevű könyvkiadók illetékesének adta ki, hogy kiadás előtt álló kéziratokat, köztük neves szerzőkét is, megszerezzen és sajátjaként adhasson tovább – közölte a New York-i ügyészség pénteken.

A Londonban élő Filippo Bernardini, aki a New York-i Simon and Schuster könyvkiadó alkalmazásában állt, több mint ezer kéziratot próbált megszerezni csalárd módon, köztük olyan neves szerzőkét, mint Margaret Atwood vagy a színész Ethan Hawke.

Bernardini 2016 óta mintegy 160 hamis e-mail címet gyártott, melyekkel nagynevű kiadók tisztviselőjének adta ki magát. A címek ránézésre könnyedén összetéveszthetőek voltak az adott név eredeti tulajdonosáéval: munkaadójának nevét imitálva például a „simonandschuster” előtag helyett – az m betűt rn-re cserélve – „sirnonandschuster” névvel alkotott címet. Trükkjeivel mások mellett egy Pulitzer-díjas szerzőt is megtévesztett.

Filippo Bernardinit egy évvel ezelőtt, az egyik New York-i reptérre érkezvén vették őrizetbe. Ekkor ártatlannak vallotta magát, pénteken azonban csalás vádjában beismerte bűnösségét. Tizenöttől huszonegy hónapig terjedő szabadságvesztésre számíthat. A Simon and Schuster könyvkiadót nem vádolták meg mulasztással.

(MTI)

(Kiemelt kép: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top