nlc.hu
Család

Írásban is elárulják magukat a csalók a társkeresőn

Igaz szerelem vagy átverés: legyél élő hazugságvizsgáló a Tinderen!

Az online randiappokon írásban könnyű előadni a hősszerelmest, de vajon mennyi igaz abból, amit írnak egymásnak a párkereső emberek?

Őszintének tűnt a társkeresőn, mintha már írásban beléd szeretett volna, minden percét veled akarta tölteni az üzeneteiben, aztán eltűnt, mint szamár a ködben. Vagy csak kiderült róla, hogy egyszerre nyolc nővel randizott, amikor neked vallott szerelmet. Esetleg még durvább csalóról van szó, aki a pénzedre utazik.

Az online randiappokon könnyen elveszhetünk az írásbeli kommunikációban, ezért jobb, ha fontolóra vesszük dr. Wendy L. Patrick büntetőjogi ügyvéd tanácsait. A szakember leírta, hogyan lehet online kiszúrni, ha valaki hazudik és át akar verni.

„Szerencsére a virtuális figyelmeztető jelek a szavak és a tartalom tekintetében megkönnyíthetik a bölcs randiválasztást, ha odafigyelsz – írja Dr. Patrick. – Mind hallottunk már arról, mennyire fontos ellenőrizni, hogy a leendő partner valódi fényképeket használ-e, vagy az internetről lopott tartalmakat tesz közzé. De mi a helyzet a szavakkal? Az biztos, hogy amikor az igazi vonzalom jeleiről van szó a megtévesztéssel szemben, a virtuális tartalom számít.”

A nyelvezet elválasztja az igazit a csalótól

Kam-Fong Lee és munkatársai nyelvészeti elemzést végeztek az online romantikus párkereső csalók és az általános felhasználói profilok összehasonlításában. 2023-ban társkereső weboldalak segítségével vizsgálták a nyelvhasználat különbségeit a csalók profiljait és az általános felhasználói profilokat összehasonlítva. Elemzésük feltárta a csaló profilok jellegzetes nyelvi jellemzőit, amelyek az áldozatok vonzására és bevonására irányuló stratégiákat használnak „a szerelem, a romantika és az elkötelezettség intenzív megidézésével, valamint a párkapcsolati jövő reményének megidézésével a lexikai és funkciószavak megfelelő használatával” – írják a kutatók.

A kutatásban megállapították, hogy általában a párkeresőkön folytatott megtévesztő kommunikáció a pozitív, kívánatos tulajdonságok és vonások felerősítésére fókuszál. Egy tanulmányban megjegyzik, hogy a csaló által az áldozatnak küldött e-mailek sok esetben vallásos érzelmeket is tartalmaznak, előszeretettel használják az „Isten; istenfélő nő; köszönöm Istennek a kegyelmet” kifejezéseket. Azt is megjegyzik, hogy a csalók valószínűleg:

  • választékosabban fejezik ki magukat;
  • informálisabbak, közvetlenebbek;
  • több tipográfiai hibát vétenek.

Lee és társai hozzátették, hogy a megtévesztő nyelvi elemek közé tartozik – és könnyen kiszúrható – az is, hogy a csalók kisebb valószínűséggel használnak egyes szám első személyű névmásokat („én” vagy „mi”). Sokkal jobban szeretik a „te” névmás használatát, ezzel igyekeznek csökkenteni az áldozat gyanakvását, mert így közelebb érezheti magát a csalóhoz.

Forrás: Getty Images

Forrás: Getty Images

Mit tegyél, hogy kiszúrd a csalókat?

Mind a kutatásból, mind a tapasztalatokból kiindulva van néhány pont, amelyet érdemes figyelembe venni dr. Patrick szerint, mielőtt túl nagy bizalmat szavazol annak a potenciális randipartnernek, akivel épp nagy üzenetváltásban vagy.

Túl sok túl hamar

Amikor szerelmi vallomásokról van szó, a jóból is lehet túl sok. Az egészséges kapcsolatok lassan, de biztosan fejlődnek. Legyen figyelmeztető jel, ha a másik bombázni kezd éjjel-nappal üzenetekkel és két levél után már szerelmet vall anélkül, hogy találkoztatok volna.

Bizalom és ellenőrzés

A modern online randizók ellenőrzik a referenciákat. Ahogyan egy szakmai kapcsolatnak is utánanéznénk, mielőtt jelentkeznénk egy állásra, ugyanígy kutathatunk a randipartner után is. Ne csupán az alapján hozz döntést a randiról, hogy mennyire bízol abban, amit leír, hanem nézz utána – amennyire lehet – máshol is, manapság már alig van ember, aki ne lenne fenn valamelyik közösségi oldalon.

Platformokon átívelő információk

Teljesen normális, ha valaki több online társkeresőn is jelen van, mert így növeli az esélyeit arra, hogy megtalálja a számára tényleg megfelelő partnert. Érdemes ezt kihasználni úgy, hogy megnézed a többi platformon is a potenciális jelölted profilját, hogy mindenhol ugyanazt írja-e magáról, vagy a platformtól függően változtatja a munkahelyére, életkorára, gyerekekre, háziállatokra vonatkozó infókat a bemutatkozásában.

Azért ne úgy készülj, hogy mindenki tuti hazudni fog és át akar verni, ha felmerészkedsz egy online párkeresőre, mert a legtöbb ember őszinte és hiteles ott is, de nem árt odafigyelni a figyelmeztető jelekre – és ebben az esetben a nyelvi nyomokra, amik esetleg arra mutatnak rá, hogy a másik nem érdeklődik irántad és át akar verni.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top