nlc.hu
Család

Autóvásárlási támogatást visszafizetők

Államkincstár: 65 családnak kellett eddig visszafizetnie az autóvásárlási támogatást

Szabálytalanságok vagy köztartozások miatt kerülhet sor erre.

Mint azt a Telex cikke alapján az nlc is megírta, kemény határozatot kapott a Magyar Államkincstártól (MÁK) a lap egyik olvasója, Péter. A 2022. október 12-én küldött levélben felszólították, hogy 15 napon belül fizesse vissza a több mint másfél évvel korábban, négy gyereke után, nagycsaládosként kapott autóvásárlási támogatás teljes összegét és kamatait, vagyis több mint 2,5 millió forintot. Persze nemcsak ő, a lap több embert is megszólított, sőt a riport megjelenése után újabb érintettek jelentkeztek a történetükkel. Az Államkincstár most reagált a lap által feltett kérdésekre.

Az Államkincstár közleményében azt írja, hogy a jogszabályoknak megfelelően és méltányosan jár el a támogatással kapcsolatos ügyekben. A program keretében több mint 28 ezer család autóvásárlását támogatták, ebből mindösszesen 65 esetben szólították fel az érintetteket, hogy fizessék vissza a legfeljebb 2,5 millió forintot szabálytalanságok, vagy köztartozások miatt.

A MÁK hangsúlyozza, hogy amennyiben a szabálytalanságot igazolhatóan könyvelési hiba vagy önellenőrzéssel orvosolható probléma okozta, felülvizsgálják a visszafizetési kötelezettséget. Az Államkincstár arra is emlékeztet, hogy a 2021. szeptember 28-ig érvényes szabályok szerint a pályázók akkor voltak jogosultak a támogatásra, ha saját nyilatkozatuk alapján a kérelem benyújtásakor nem volt köztartozásuk.

Az Államkincstár leszögezi, hogy ha valaki nem volt biztos abban, hogy nincs köztartozása, erről a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál tájékozódhatott. Később változtattak a szabályokon, onnantól a NAV és az Államkincstár ellenőrizte a köztartozás-mentességet. Aki viszont annak ellenére tartozott az államnak, hogy az első időszakban leadott kérelmében köztartozás-mentesnek vallotta magát, annak az államháztartásról szóló törvény szerinti késedelmi kamattal növelten kell majd visszafizetnie az autóra kapott pénzt.

Erre a MÁK szerinti kizárólag akkor kerül sor, ha valaki a tartozását a felszólítás után sem rendezi a felhívás kézhezvételétől számított 14 napon belül. A nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatására irányuló kérelmek feldolgozása és elbírálása, valamint a beérkező szerződések kifizetése folyamatos – tájékoztatott a Magyar Államkincstár.

családbarát matrica

MTI/Mónus Márton

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top