nlc.hu
Aktuális

Közismert tévés pere a MÁK ellen

Pert indított az Államkincstár ellen egy közismert tévés az autóvásárlási támogatás visszakövetelése miatt

Végül nem kellett fizetnie, így visszalépett a pertől.

Mint azt megírtuk a Telex cikke alapján, akár évekkel korábban kifizetett, eleve csak pár ezer forintos köztartozás miatt is visszakövetelte a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását a Magyar Államkincstár. A MÁK több esetben nem tartotta be a jogszabályt, és nem figyelmeztette a 2021 szeptembere előtt pályázókat, hogy régi tartozásukat fizessék ki. Ehelyett azonnal visszakérte tőlük a sokszor 2,5 millió forintot. A Telex a témával foglalkozó legújabb cikkében most azt írja, egy közismert tévés újságíró pert indított az Államkincstár ellen, és végül nem kellett fizetnie, mert a kincstár elállt követelésétől, így ő visszaléphetett a pertől – írja a lap.

Ahogy azt a Telex korábbi cikke alapján beszámoltunk róla, a kincstár számos esetben visszaköveteli a három- vagy többgyerekes családoknak szánt, legfeljebb 2,5 millió forintos autóvásárlási támogatást azoktól, akik a támogatásokra vonatkozó kormányrendelet 2021. szeptemberi módosítása előtt kérték a pénzt, és noha a pályázat benyújtásakor úgy nyilatkoztak, hogy nincs köztartozásuk, utóbb kiderült, hogy mégis volt, ezzel pedig megszegték az egyik pályázati feltételt. A hírre reagálva a MÁK jelezte, a mintegy 28 ezer sikeres pályázat közül csak 65 esetben volt szükség a támogatások visszafizetésére a korábban be nem vallott köztartozások miatt. 

A közlemény szerint csak akkor fizettetik vissza a támogatást, ha a MÁK előzetes felszólítása ellenére sem rendezi köztartozását az érintett, amire 14 napot adnak. Csakhogy az eddig a Telexnél jelentkező családok egybehangzó állítása, illetve a lap birtokában lévő dokumentumok szerint a MÁK nem küldött külön felszólítást, hogy rendezzék évekkel korábbi köztartozásukat. Ehelyett rögtön brutális eszközhöz nyúlt: határozatban követelte vissza tőlük a több millió forintos autópénzt két héten belül, arra hivatkozva, hogy a kifizetetlen köztartozások miatt jogalap nélkül kapták meg.

Egy neve elhallgatását kérő ismert tévés műsorvezető családja pontosan ebben a helyzetben találta magát, amikor 2022 elején megkapta az Államkincstár határozatát, amelyben több mint 2,5 millió forint autóvásárlási támogatás visszafizetésére szólították fel. A tévés autóvásárlási támogatásának ügyében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hibázott, tévesen könyvelte le az illető 2018-as és 2019-es adóbevallásában szereplő családi adókedvezmény megosztását. Így ezeknek a hibás adóbevallásoknak a nyomán szintén tévedésből a nyilvántartásba került 39 ezer forint köztartozás. Az ügy sikeresen lezárult, miután az Államkincstár lemondott a követeléséről, a tévés pedig elállt a pertől, hiszen nem kellett visszafizetnie a támogatást.

Kende Péter, a tévés jogi képviselője a Telexnek adott szakmai állásfoglalásában azt írta, hogy bár egzakt kötelezettség nem vonatkozott erre, úgy lett volna tisztességes, ha a MÁK, lévén maga is állami, kormányzati szerv, már a kérelem kézhezvételekor lekéri a NAV-tól, hogy van-e adótartozása a kérelmezőnek, és ha igen, akkor felszólítja annak rendezésére, és csak ezután indítja el a kérelmi eljárást, annak akadályát így már elhárítván.

Az ügyvéd hozzátette, 

jogellenesnek tartja, hogy amikor kiderül az adótartozás ténye, nem vizsgálatot indít az Államkincstár, hogy tisztázódjon, valóban tartozik-e az érintett akár úgy is, hogy nem is tudott erről, tehát jóhiszeműen írta be, hogy nincs tartozása, és ezért fel kell szólítani a köztartozása kifizetésére, hanem egyből büntet.

családbarát matrica

Fotó: MTI/Mónus Márton

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top