nlc.hu
Család

Új-Zéland miniszterelnöke, Jacinda Ardern lemond

Jacinda Ardern bejelentette lemondását, és azt is megindokolta, miért nem folytatja tovább

Mindössze 17 volt, amikor politikai pályára lépett, most viszont lemond a miniszterelnöki székről.

Jacinda Ardern, Új-Zéland miniszterelnöke lemond a következő hónapban, mert „nincs már elég a tankjában a vezetéshez”, írja a BBC.

Ardern bejelentésében arról beszélt, hogy február 7-ig lemond a Munkáspárt éléről, hat intenzív év után. A leváltásáról a következő napokban szavaznak. 

Jacinda Ardern

Fotó: Getty Images

„Abban reménykedtem, hogy találok valamit, ami tovább hajt ebben az időszakban, de sajnos nem, és rossz szolgálatot tennék Új-Zélandnak, ha folytatnám” – mondta Ardern újságíróknak.

Ardern volt a világ legfiatalabb női kormányfője, amikor 2017-ben 37 évesen megválasztották. Egy évvel később pedig ő lett a második női vezető, aki hivatali ideje alatt gyereket szült, és ő volt az első nő, aki egy újszülöttel érkezett az ENSZ-közgyűlésre.

Mindössze 17 volt, amikor politikai pályára lépett: miközben az egyetemen kommunikációt hallgatott, a munkáspárt aktív tagja lett, többek között Harry Duynhoven munkáspárti parlamenti képviselő újraválasztási kampányát segítette. 2005-ben Londonban élt, ahol Tony Blair miniszterelnöki adminisztrációjában dolgozott. Az új-zélandi parlamentbe 2008-ban került be, 28 éves volt ekkor, és ezzel ő lett a Képviselőház történetének legfiatalabb tagja. 2017-ben a Munkáspárt vezetőjévé, majd az ország miniszterelnökévé választották – a 37 évével pedig ő lett Új-Zéland legfiatalabb miniszterelnöke.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top