nlc.hu
Minden nő erős!

A világpolitika legmeghatározóbb alakjai ezek a nők

A 37 éves miniszterelnöktől az abortuszellenes feministáig: ők a legkeményebb nők a politikában (x)

Aki csak egy kicsit is követi a világpolitika eseményeit, láthatja, hogy a politika történelemkönyvébe egyre több nő neve kerül be, akik nemcsak nemük, de eredményeik, koruk, származásuk és/vagy tisztségük miatt lettek valamiben az elsők. Alább öt olyan nőt mutatunk be, akik élete simán megérne egy filmet.

Kamala Harris – az USA alelnöke

Az USA történetében Kamala Harris az első afroamerikai és első ázsiai-amerikai alelnök, akinek a beiktatásán elhangzott mondatai nők millióinak adnak erőt: 

„Lehet, hogy én vagyok az első nő ezen a poszton, de nem az utolsó, mert minden kislány, aki ma néz, láthatja, hogy ez a lehetőségek országa.”

A ma 56 éves Kamala Harris a kaliforniai Oaklandben született. Édesanyja, az indiai származású Shyamala Gopalan biológus, 1958-ban költözött az indiai Tamilnáduból az USÁ-ba. Jamaicai származású édesapja, Donald J. Harris, a Stanford Egyetem közgazdász professzora, 1961-ben érkezett meg az országba. Kamala Harris jogászként végzett, majd kerületi ügyész és San Francisco főügyésze lett, 2010–2017 között Kalifornia legfőbb ügyészének választották. Tavaly bár elindult a demokrata párt elnöki posztjáért, még az előválasztás előtt visszalépett. 2021-ig a kaliforniai demokraták szenátora volt.

Kamala Harris


Kamala Harris alelnök január 20-án férje, Doug Emhoff mellett teszi le az esküt (Fotó: Getty Images)

Jacinda Ardern – Új-Zéland miniszterelnöke

A 40 éves politikus mindössze 17 volt, amikor politikai pályára lépett: miközben az egyetemen kommunikációt hallgatott, a munkáspárt aktív tagja lett, többek között Harry Duynhoven munkáspárti parlamenti képviselő újraválasztási kampányát segítette. 2005-ben Londonban élt, ahol Tony Blair miniszterelnöki adminisztrációjában dolgozott. Az új-zélandi parlamentbe 2008-ban került be, 28 éves volt ekkor, és ezzel ő lett a Képviselőház történetének legfiatalabb tagja. 2017-ben a Munkáspárt vezetőjévé, majd az ország miniszterelnökévé választották – a 37 évével pedig ő lett Új-Zéland legfiatalabb miniszterelnöke.

Jacinda Ardern adminisztrációjának sikere azóta világszerte példaértékű: hogy csak egy példát említsünk, a koronavírus-járványra adott gyors és agresszív reakciójának köszönhetően az ország ma Covid-mentes, a vírusban mindössze 26-an haltak meg.

Jacinda Ardern

Jacinda Ardern Új-Zéland miniszterelnöke parlamenti sajtótájékoztatót tart (Fotó: Getty Images)

Nancy Pelosi – az Egyesült Államok Képviselőházának első női elnöke 

A 80 éves Nancy Pelosi 1987 óta aktív és meghatározó figurája az amerikai politika színterének, ami már gyerekként nagyon vonzotta. Az olasz-amerikai Pelosi Baltimore-ban született: édesapja, Thomas D’Alesandro Jr. felmenői a dél-olaszországi Abruzzo régióból vándoroltak az USA-ba, míg édesanyja, Annunciata Maria „Nancy” Olaszorszországban született. Hat gyerek közül Nancy volt az egyetlen lány, mindig felnézett édesapjára, aki a helyi politika meghatározó alakja volt: előbb kongresszusi képviselő, majd több, mint egy évtizeden keresztül Baltimore polgármestere volt. Pelosi mindössze tizenkét éves volt, amikor részt vett John F. Kennedy 1961-es beiktatásán.

Diplomáját politikatudományból szerzete (1962), majd gyermeknevelési politikával kezdett el foglalkozni, és a demokrata párt önkéntese lett. Politikai karrierje szépen, biztosan ívelt felfelé: 1981-ben a Kaliforniai Demokrata Párt vezetője, később Kalifornia állam kongresszusi képviselője lett, mandátumát 2018-ig tizenhat alkalommal tudta megvédeni. 2002-ben – mint első nő az amerikai történelemben – a demokrata frakció vezetője lett. Nem csak ebben volt az első: 2007-ben a Kongresszus elnöke lett, az első nő, aki ezt a tisztséget betöltötte. Második házelnöki megbízatását 2019-ben kezdte meg, ezzel pedig ő lett Donald Trump ellenzékének egyik legmeghatározóbb alakja. 2021-ben újra házelnöknek választották.

Nancy Pelosi

Nancy Pelosi házelnök felszólal a Capitoliumban (Fotó: Getty Images)

Alexandria Ocasio-Cortez – kongresszusi képviselő

New York 14. körzetének 31 éves kongresszusi képviselője az amerikai történelem legfiatalabb női politikusa, akire 2018-ban figyelt fel az ország, amikor is a demokrata párt előválasztásán legyőzte a körzet képviselőjét, a tíz cikluson át vezető Joe Crowley-t. Ezen a ponton nem volt megállás, még ugyanebben az évben, az általános választásokon Anthony Pappast is maga mögé utasította. Alexandria Ocasio-Cortez, avagy, ahogy a közösségi média platformjain ismerik: AOC, mindössze 29 évesen lett a Kongresszus képviselője. A 2020-as választásokon újraindult, és bár rengeteg komoly kihívója akadt, újra megválasztották – ráadásul a választási kampánya során 17,3 millió dollárt sikerült összegyűjtenie. A Puerto Ricó-i és szefárdi származású politikus közgazdász és nemzetközi kapcsolatok szakon tanult – közben pedig pultozott és felszolgált. Egyik leghíresebb, Ted Yoho képviselőnek címzett felszólalását 2020 novemberében hallhattuk, ami az utóbbi évek legerősebb nőjogi beszéde lett.

Alexandria Ocasio-Cortez

Alexandria Ocasio-Cortez (Fotó: Getty Images)

Phyllis Stewart Schlafly – alkotmányjogász, konzervatív aktivista

A politika történelemkönyvébe mindörökre beírta magát Phyllis Stewart Schlafly (1924–2016) is, aki konzervatív társadalmi és politikai nézeteinek köszönhetően lett meglehetősen híres. A fenti, progresszív gondolkodású nőkhöz képest kakukktojás ő – de éppen ezért végtelenül izgalmas és érdekes karakter, még ha közben imádjuk is utálni. Ellenezte többek között az abortuszt, a melegjogokat, és nem hitt a feminizmusban. Bár a hatgyermekes hobbipolitikust elsősorban a külügy és a nemzetbiztonsági ügyek érdekelték, ezt a terepet olyannyira a férfiak uralták akkoriban, hogy be kellett látnia, más területen kell próbálkoznia: beszállt hát az esélyegyenlőségi alkotmánykiegészítés elleni kampányba, ahol azzal riogatott sikeresen, hogy a kiegészítés ratifikálás esetén a háziasszonyoknak is munkát kell vállalniuk. Bár állításai messze nem fedték a valóságot, az egész életükben háziasszonyként dolgozó nők tömege hitt neki és rettegett, belátta, hogy végzettség és tapasztalat nélkül labdába sem rúgna. Ennek lehetőségétől olyan sokan megijedtek, hogy tömegével álltak be Phyllis Schlafly félelmetesen duzzadó mozgalma mögé. Tovább növelte a politikus erejét az 1964-ben megjelent könyve is (A választás nem egy visszhang), amit milliók vásároltak. Schlafly életének története a HBO GO kínálatában látható Mrs. America címen, a nagy sikerű, történelmileg tűpontos sorozatban a főszerepet Cate Blanchettre osztották.

Források:
Businessinsider
Britannica

További cikkek a témában

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top