nlc.hu
Család

Rengeteg és nagyon furcsa keresztnév kérelem született 2022-ben

„Gyere ide, Kolbászkám”: sok furcsa keresztnévkérelem született 2022-ben

Úgy tűnik, egyre fontosabbá válik az, hogy különleges, egyedi nevet kapjon a gyermek.

A 24. hu azt írja, rekordszámú keresztnévkérelem érkezett tavaly a Nyelvtudományi Kutatóközponthoz. Egyre gyakoribbak a kettős női nevek, és új jelenség, hogy felnőttek szeretnének olyan nevet felvenni, ami nincs az adható keresztnevek között.

Terhes has nevekkel

Fotó: Getty Images

Dr. Raátz Judit tudományos főmunkatárs elmondta, hogy időről időre újabb divathullámokat lehet megfigyelni a névkérelmekben. A szakember azt is elárulta, mik voltak a legnagyobb újdonságok tavaly:

  • Az egyik legnagyobb trend 2022-ben a kettős keresztnevek megalkotása és kérelmezése volt. Ennek a listája nálunk is folyamatosan bővül. Ilyenek az alábbi nevek: Annamária, Izabella, valamint az újabb keletűek közül az

Annabella, Annabori, Annadóra, Annadorka, Annakarina, Annakata, Annaléna, Annalilla, Annaliza, Annalujza, Annamíra, Annaréka, Annaregina, Emmaléna, Emmaróza, Hannabella, Hannadóra, Hannaliza neveket.

  • Általános tendencia, hogy a lányok különlegesebb neveket kapnak, mint a fiúk.
  • Több szülő különböző mitológiai alakok neveit kérelmezte. Ilyen volt a Heimdall, a Belona, és előfordult az is, hogy a japán mangák alakjai válnának névadóvá.
  • Az elfogadott, illetve a kérelmezett nevek több mint 90 százaléka idegen eredetű (angol, német, szláv, héber, görög, arab, indiai, francia, ír stb.).
  • Napjainkban egyre inkább az a cél, hogy mindenkinek egyedi neve legyen.
  • Érkeztek egészen furcsa kérelmek is, a teljesség igénye nélkül íme néhány példa: a fiúknál a Kolbász, a Felhő, a Zé, a Zéka, a Tasi, a Hubadúr és a Zsoli, a lányoknál pedig a Mese, a Csoda, a Csodálka, a Bogár, a Poca és a Tisza is előkerült a kérelmekben. De ha már a furcsa neveknél tartunk, léteznek olyan nevek, amiket nem biztos, hogy szívesen adnánk a lányunknak. Ezeket itt gyűjtöttük össze.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top