nlc.hu
Életmód

Ritkán adott magyar lánynevek

10 fura lánynév, amit senki nem ad a gyerekének Magyarországon

Ha valami, az az egy biztos, hogy ezek a lánynevek nem fognak gyakran szembejönni a játszótéren vagy az oviban!

Te is alig várod, hogy időről-időre közzétegyék az újonnan anyakönyvezhető nevek listáját, mert olyan „gyöngyszemekre” lehet bukkanni, amikről nehéz elképzelni, hogy bárki is választaná? Pedig ha kérvényezték a bejegyzését, az azt jelenti, hogy így akarták elnevezni a születendő babájukat.

A szokatlanul hangzó vagy furcsa jelentésű nevekért nem kell megvárni a legfrissebb listát, hiszen a már engedélyezett nevek között is akadnak szép számmal olyan utónevek, amik hallatán felvonjuk a szemöldökünket! Bár vannak, akik kifejezetten keresik a ritka keresztneveket, az itt szereplők még az ő rostájukon sem akadnak fenn… Ezek közül válogattunk olyan igazi névritkaságokat, amiket kétségkívül nagyon kevesen viselnek!

Újszülött kislány

1) Anneke

Ez a dán-germán eredetű név azt jelenti, szívesség, kegyelem és a skandináv országokban az Anna egyik becézője. Magyarországon is adható a kislányoknak, a lehetőséggel mégsem élnek a leendő szülők. Rendkívül ritka női névnek számít és hivatalos névnapja sincs a hazai naptárban.

2) Csuda

Hiába örvendenek mostanában különösen nagy népszerűségnek a magyar eredetű keresztnevek, ez valahogy nem tetszik meg senkinek. Jelentése egyértelmű, annyit tesz: csoda. A fentihez hasonlóan ennek a lánynévnek sincs hivatalos névnapja és a rendkívül ritkán adott keresztnevek közé sorolható.

3) Dzsámília

Arab eredetű női név, a Dzsamila egyik alakváltozata. Ennek a rendkívül ritka névnek május 30-ra esik a névnapja, és azt jelenti, szép leány. Amellett, hogy a hangzása cseppet sem hétköznapi, nagyon sokféleképp becézhető – mindezek ellenére szinte egy kislány sem kapja születésekor.

4) Giszmunda

Ennek a germán eredetű női névnek négy igen sokatmondó jelentése van, mégsem győzi meg a szülőket, amikor nevet keresnek a lányuknak. A Giszmunda annyit tesz, nyíl, nyílvessző, védelem, hajtás. Névnapja szeptember 24-re esik.

5) Inna

Szláv eredetű női név, ami gyors folyású, tiszta vízű patakot jelent. Sok mással együtt ez is a rendkívül ritka nevek közé tartozik, és nem rendelkezik hivatalos névnappal.

Meglepődött lány

6) Krimhilda

Német eredetű név, ami azt jelenti, álarcot viselő, sisakos harcos. Az elszórtan előforduló nevek közé sorolják, névnapja kivívott magának egy helyet a magyar naptárban, méghozzá november 17-re.

7) Monszerát

Latin gyökerekkel rendelkező női név, ami annyit tesz, szaggatott vonalú hegylánc. Bár gond nélkül anyakönyvezhető hazánkban, hivatalos névnapja nincs.

8) Opika

Valószínűleg kevesen találnák ki, hogy ez az elszórtan előforduló női név magyar eredetű, és az Apor férfinév női változata. Jelentése is különleges, annyit tesz, apácska. Két névnap közül is választhatnak azok, akiknek netán megtetszik: február 2. és július 15.

9) Psziché

Meglepő, de igaz, hogy ez is az anyakönyvezhető nevek közé tartozik: görög eredetű mitológiai név, ami azt jelenti, lélek. A névnapját április 9-én és szeptember 7-én lehet megünnepelni.

10) Szixtin

Gondoltad volna, hogy ez a Szixtusz férfi név női megfelelője? Amellett, hogy azt jelenti, a család hatodik gyermeke, kifejezi azt is, hogy viselője finomlelkű és simulékony. Három névnapja is van: március 28., április 6., augusztus 6.

Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top