nlc.hu
Otthon

2021 új keresztnevei

Már a Malajka, Mézi, Dzseferzon és Szotirisz nevet is kaphatják a magyar gyerekek

Tavaly közel 700 új keresztnevet szerettek volna anyakönyveztetni a szülők Magyarországon.
kisbaba

Mauglira továbbra sem lehet keresztelni a gyereket, 2022-ben pedig a török sorozatokban hallott nevek dominálhatják a kérelmeket. Tavaly többek közt a Kassziopeia és a Dzseferzon is anyakönyvezhetővé vált, de a becéző alakú nevek (mint a Marci, Levi, Dorci, Beni vagy a Bandi) továbbra sem – írja a 24.hu.

2021-ben az utónévbizottság 108 nevet javasolt anyakönyvezésre, amelyből 63 női és 45 férfinév. Többek között több olyan javasolt nevet is elfogadtak, amelyek külföldi eredetűek. Ilyen például a női nevek közül a Femke, Mildi, Alita, Malajka, Mézi, Terra és a Kassziopeia, míg a férfi nevek közül a Szotirisz, Raed, Ömer, Rahmel, Dzseferzon vagy éppen a Kaled.

Magyarországon az úgynevezett uniszex nevek bejegyzése nem lehetséges, ebből is akadt bőven a kérelmekben: mint például a Zuri, Éden, Zola, Lio, Angel, Erin vagy éppen a Nam.

Az utóbbi években amúgy a hagyományos keresztnevek szinte kimentek a divatból: a fiúknál a László, József és a János, a lányoknál pedig a Mária, az Erzsébet és a Katalin egyre kevésbé népszerű.

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top