nlc.hu
Család

Egyeseket adott egy diák tanára KRÉTA fiókjával

KRÉTA: Bendzsi, a hekker egyeseket osztott egy sashegyi iskola több diákjának

Most valószínűleg nem feltörésről, hanem diákcsínyről van szó.
Kréta feliratú mappa

Ahogy arról mi is beszámoltunk, még tavaly ősszel nagy botrány volt abból, hogy az eKRÉTA Informatikai Zrt. rendszerét támadás érte, amit a cég megpróbált eltussolni. Akkor a rendszer teljes forráskódja felkerült az internetre, a rendőrség pedig azóta is keresi a feltehetően fiatal hackerekből álló csapatot, akik a kiszivárogtatás mögött állnak.

Ezért váltott ki nagy visszhangot a Telex szerkesztőségébe érkezett olvasói levél, ami szerint újra feltörték a rendszert és egy Bendzsi nevű hacker rajz egyeseket írt be számos diáknak egy sashegyi iskolában. A lap szerint azonban nem feltörésről van szó: sokkal valószínűbb, hogy egy diák megszerezhette egy tanár hozzáférését és azon keresztül trollkodott a rendszerben.

Az ilyen esetek kis túlzással mindennaposak, nagyságrendileg havi egy ilyen történt már korábban is” – mondta egy egykori KRÉTA-fejlesztő a Telexnek.

Azt ugyan nem tudni, hogy ebben a konkrét esetben mi történt, de jellemzően a gondatlan jelszókezelés áll amögött, hogy egy tanár hozzáférését megszerzi valaki. „A KRÉTA és elődjei esetében ez a social engineering nagyon kritikus probléma, sajnos ez ellen nem lehet szoftveresen védekezni” – tette hozzá a szakember.

A jóhír az, hogy az ilyen esetekben maximum egy iskola néhány diákját érinti a probléma.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top