nlc.hu
Család

Ritka leukémia félrediagnosztizálása

Tízszer is félrediagnosztizálták Skóciában a leukémiás magyar kislányt

Tíz orvos is lerázta az édesanyát, mire kiderült, hogy kislányának leukémiája van. Kezelés nélkül meghalt volna.

Hátborzongató, majdnem tragédiával végződő esetről számol be a Mirror cikke alapján a Bors. A Skóciában élő magyar család 3 éves kislánya, Theano nyár végén kezdte az óvodát, többször beteg lett, de az orvosok letudták annyival, hogy a beszoktatás alatt elkapott valami fertőzést. A kétségbeesett édesanya, Zahorszki Ilona több mint 10 orvoshoz is elvitte kislányát, mivel már jó ideje furcsa tüneteket tapasztalt nála, de rendre hazaküldték őket, és a rosszulléteket vírusos fertőzéssel magyarázták. 

A kislánynál tavaly nyáron kezdődttek a tünetek. Kezdetben fül- és mellkasi panaszok jelentkeztek nála. Az orvosok akkor azt mondták a szülőknek, hogy ez teljesen normális ebben a korban. A kislány tünetei azonban nem múltak el, hanem egyre inkább súlyosbodtak. Jellemzővé váltak az ízületi panaszok, valamint a székrekedés is.

Csakhogy minden alkalommal, amikor vizsgálatra került volna sor, Ilona hiába kérte, nem csináltak vérvételt. A háziorvos is sokáig azt mondta, a kislány tünetei teljesen normálisak ebben a korban, majd több hónap küzdelem után végül beutalta a kislányt egy átfogó vizsgálatra a glasgow-i gyermekklinikára, miután a csöppség túl beteg volt ahhoz, hogy lábra álljon. A vizsgálatot itt is csak a nő erős kiállása miatt végezték el végül.

Kiderült, Theano egy ritka fajtájú leukémiával küzd. Ilona a lapnak elmesélte, hogy az egyik orvos szerint, a kislánynak megfelelő kezelés nélkül csak pár hónapja lenne hátra, így azonnal megkezdték a kemoterápiás kezelést.

Sajnos Magyarországon is történnek hasonló tragikus esetek. Máté kétévesen halt meg egy téves diagnózis miatt, mivel agyhártyagyulladását rotavírusként kezelték. 

plüss a kórházi ágyon

Fotó: Unsplash

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top