nlc.hu
Család

Nevelőszüleitől elszakított kisfiú

Örökbe akarták fogadni nevelőszülei Milánt, a gyámhivatal mégis más családot keresett

Igazságtalanul szakították el nevelőszüleitől Milánt, a család képviselője nyílt levélben kéri Novák Katalint a közbelépésre.

A balmazújvárosi Balog házaspár nevelőszülőként nevelte a négyéves Milánt, aki babakora óta velük élt. A kötelék olyan szorossá vált közöttük, hogy úgy döntöttek, maguk szeretnének az örökbefogadók lenni, csakhogy a gyámhivatal más örökbefogadókat keresett. Milán december közepén mindenfajta felkészítés nélkül új nevelőszülőkhöz került át. Száz kilométert autóztak vele egy idegen helyre, aztán elköszöntek tőle, ő pedig nem értette, miért nem mehet haza. Balogék most minden erejükkel küzdenek azért, hogy újra együtt lehessenek – olvasható az egyébként nem egyedi eset a Telex riportjában.

A Balog család  vér szerinti lányának főnöke, Kincs Beáta, amikor meghallotta a történetet, elhatározta, hogy megpróbál segíteni a családnak. Egy napon belül szerveződött egy kisebb, négyfős csapat, amelynek tagja egy budapesti ügyvéd is. Azóta is beadványokat és leveleket írnak, szakvéleményeket szereznek be, igyekeznek minden jogi és nem jogi lehetőséget megtalálni, ami esélyt adhat Milán visszajuttatására. 

Az általa megfogalmazott, Novák Katalinnak címzett nyílt levélben arra kéri a köztársasági elnököt, tegyen meg mindent, hogy Milán visszajusson oda, ahová tartozik.

A kisfiút óriási traumaként érheti az elszakítás, hiszen Balogékat vér szerinti szüleinek hitte – ami szakmai és pszichológiai szempontból ugyan nem szerencsés, de ahogy Kincs Beáta a riportban fogalmazott: „Tudom, hogy Balogék nem voltak tökéletesen szakszerűek abban, ahogy a gyerekekkel bántak. Ők »csak« szerették őket, anélkül, hogy némi távolságot tartva felkészítették volna őket egy jövőbeni elválásra. Ez nagyon nehéz feladat is, különösen egy születésétől nevelt gyerek esetében. Ugyanakkor bennem felmerül, jó-e a rendszer, ha a nevelőszülőket nem oktatja, fejleszti, támogatja ebben a nehéz feladatban, hanem alkalmasnak minősíti, majd »használja«, amíg szüksége van rájuk, és embertelen módon bünteti, ha hibáznak. Ráadásul egy gyerek az, aki velük bűnhődik.”

Meggyőződése szerint hibás döntés következményeként került Milán karácsony előtt lázas betegen más családhoz, Balogékat pedig ismeretlen okból nem tartják alkalmas örökbefogadóknak. A nyílt levél ezen a linken írható alá, a családi jogi eljárás során felmerülő költségeihez pedig ezen a linken lehet hozzájárulni.

A gyerekek kötődési képességének megőrzése, ha még megvan, életbe vágó. Az áthelyezésekkel nagyon óvatosnak kell lenni. Miközben a helyváltás önmagában is lehetőleg kerülendő, a levezénylés mikéntjének is óriási a tétje. Ami Milánnal történt, az semmiképp sem szokványos. Az eset rendszerszintű problémára világít rá, hiszen 

Magyarországon nincs egységes protokoll kifejezetten arra, hogy milyen pszichológiai, szakmai támogatást kell kapjanak egy ilyen váratlan gondozásihely-váltás után az érintettek, maga a gyerek, a régi és az új nevelőszülők, a családokban élő többi gyerek.

 

Balog család és Milán

A Balog család és Milán (Fotó: Kincs Beáta)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top