nlc.hu
Család

María Branyas Morera, a világ új legidősebb embere

Egy spanyol nő lett a világ új legidősebb embere

„Öreg vagyok, nagyon öreg, de nem vagyok idióta” – vallja a spanyol María Branyas Morera, aki a világ új legidősebb embere.
María Branyas Morera, a világ legidősebb embere

Mint azt néhány napja megírtuk, 118 éves korában elhunyt a világ legidősebb embere, Lucile Randon, azaz André nővér a dél-franciaországi Toulon egyik idősek otthonában. Halála után a kaliforniai születésű spanyol állampolgár, a 115 éves María Branyas Morera lett a világ legidősebb nője és egyben legidősebb embere – olvasható a Guinness Világrekordok oldalán.

Morera 1907. március 4-én született San Franciscóban, így a mai napon 115 éves és 328 napos, valamint már nincs messze a 116. születésnapja. Nyolcéves volt, mikor az Amerikába kivándorolt szüleivel visszatértek Spanyolországba, és Katalóniában telepedtek le. María azóta is azt a régiót nevezi otthonának. Az elmúlt 22 évben ugyanott, a Residència Santa María del Tura nevű idősek otthonában lakott.

„Jó egészségnek örvend, és továbbra is meglepőnek tartja és hálás azért a figyelemért, amit kap” – olvasható az idősotthon közleményében. Három gyermeke, 11 unokája és 13 dédunokája van, lánya segítségével twitterezni is szokott, a névjegyében az olvasható: „Öreg vagyok, nagyon öreg, de nem vagyok idióta”.

2023 első napján azt tweetelte:

Az élet nem örökkévaló senki számára… Az én koromban egy új év egy ajándék, egy szerény ünnep, egy új kaland, egy gyönyörű utazás, a boldogság pillanata. Élvezzük együtt az életet.

María túlélte mindkét világháborút, a spanyol polgárháborút és a spanyolnátha-járványt, 2020-ban pedig – 113 évesen – a Covidot is legyőzte. Mindig derűsen tekint az életre, és úgy véli, hogy minden nap van valami új, amit meg lehet tanulni, még akkor is, ha valaki a világ legidősebb embere.

És hogy szerinte mi a hosszú élet titka? „Szerintem a hosszú élet a szerencséről is szól. Szerencse és jó genetika.”

(Kiemelt kép: Guinness World Records)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top