nlc.hu
Család

Összefüggés a petefészekrák és a vásárlási szokások között

Megváltoznak a nők vásárlási szokásai, mielőtt petefészekrákot diagnosztizálnak náluk

A petefészekrák korai tüneteit gyakran tévesztik össze a gyomorpanaszokkal.

Egy brit kutatás közel 300 nő adatait elemezve úgy találta, a korai felismerésben segíthet a vásárlási szokások elemzése. Fájdalomcsillapítókat és emésztést segítő szereket kezdtek nagyobb mennyiségben vásárolni hónapokkal diagnózisuk előtt azok, akiknél a 283 nő bevonásával készített kutatás keretében petefészekrákot állapítottak meg a későbbiekben.

Azoknál a nőknél, akikben nem alakult ki a daganat, nem figyelték meg, hogy több ilyen gyógyszert vásárolnának – írja a Sky News nyomán az Infostart.

Hat év vásárlásait vizsgálták két brit nagykereskedőnél, a résztvevőknek pedig egy rövid kérdőívet is ki kellett tölteniük a petefészekrák kockázati tényezőiről, a tapasztalt tünetekről – ha voltak ilyenek – és a háziorvosnál tett látogatások számáról. A vásárlási szokások megváltozása 8 hónappal a diagnózist megelőzően kezdődött. Ez azt sugallja, hogy a betegek előbb megpróbálták saját maguk kezelni a tüneteket, csak később fordultak háziorvoshoz.

A szakértők szerint további kutatásokra van szükség, de a következő lépések részeként a csoport megvizsgálja, hogy a vény nélkül kapható termékek vásárlásának vizsgálata hasonlóan alkalmazható-e más rákos megbetegedések, például a gyomor, a máj és a húgyhólyag daganatos megbetegedésének esetében is.

A petefészekrák olyan általános tüneteket okoz, mint étvágyromlás, puffadás vagy gyomorfájdalom, emiatt gyakran tévesen diagnosztizálják emésztési problémának. A legkorábbi stádiumban felismert petefészekrák túlélési aránya 93 százalékos, míg a negyedik stádiumban felfedezett megbetegedések esetében már csak 13 százalékos.  Hazánkban 700 nőt veszítünk el évente a petefészekrák miatt, mégis tabubetegségnek számít a rákos megbetegedések között.

Hasát fogó nő

Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top