nlc.hu
Család

Jelentősen drágult az iskolai menza

Tovább drágul az iskolai menza és az idősek étkezése

Az elszállt alapanyagárak és energiaköltségek miatt nem volt más választása a közétkeztetéssel foglalkozó cégeknek.
iskolai menza

Ahogy arról az ATV Híradó beszámolt, a Zalai Surdon 6 hónapon belül már kétszer is feljebb vitték az árakat a közétkeztetésben. A polgármester úgy véli, egyszerűen képtelenség követni az élelmiszerek árának drágulását, hiszen megesik olyan is, hogy egy héten többször is emelkedik egy-egy alapvető alapanyag ára.

„Volt 15,5% az emelés most pedig 13% tavaly és idén együtt 28% kellett emelni, ez nagyon sok. Az a baj hogy az alapvető élelmiszerek ára napról napra mennek fel, így muszáj megemelni az árakat” – mondta el Kanász János, a település polgármestere.

A helybéliek természetesen értik, hogy minden többe kerül, de az már kevésbé fér a fejükbe, hogy a nyugdíjak emelése meg sem közelíti az alapvető élelmiszerek inflációs drágulását. A szülők is úgy érzik, hogy lassan luxus lesz az iskolai étkezés, miközben az étel minősége sem egyenesen arányos a menza áraival.

Balmazújvárosban koncessziós szerződés alapján egy külsős cég főz a gyerekekre és az idősekre. A szerződött cég 2022-ben már kért az önkormányzattól árkorrekciót, mert nem tudta kigazdálkodni a drágulások miatt keletkezett veszteségeket.

Az ATV információi szerint a megyei jogú nagyvárosok közül Pécs még kitart, itt a városvezetés egyelőre nem tervezi a közétkeztetés árának növelését.