Eljátszotta a TikTokon, hogy rákos, letartóztatták a 19 éves lányt

S. Z. | 2023. Február 02.
A lány több mint 13 millió forintnyi adományt gyűjtött össze azzal, hogy rákosnak hazudta magát.

Madison Russo, egy 19 éves iowai egyetemista 2022 októberében egy TikTok-videóban beszélt arról, hogy rákot diagnosztizáltak nála, leukémiával és hasnyálmirigyrákkal küzd.

A lány története elterjedt a közösségi médiában, még a helyi sajtó is megkereste, ő pedig szívszaggatóan nyilatkozott és posztolgatott arról, hogy az orvosok 11 százalék esélyt adtak neki, és éppen hol tart a kemoterápiás kezelésben.

Ám mint kiderült, az egész hazugság volt, erről most számolt be az eldridge-i rendőrség. A fiatal nő a kamu történettel 439 gyanútlan adományozótól közel 38 ezert dollárt (13,4 millió forint) csalt ki egy általa létrehozott GoFundMe-oldalon.

Az átverésre úgy derült fény, hogy néhányan, akik orvosi tapasztalattal rendelkeznek, kiszúrták, hogy valami nem stimmel a lány történetével, gyanúsnak találták a közösségi oldalain közzétett képeket. A nyomozás során aztán beigazolódott, hogy Madisonnál sosem diagnosztizáltak semmilyen rákos megbetegedést, így január 23-án letartóztatták. A szobájában olyan eszközöket találtak, amellyel igyekezett meggyőzni a követőit a betegségéről, a többi között infúziós állványt, parókát és orvosi eszközöket. 

A GoFundMe közölte, hogy zéró toleranciát alkalmaznak a visszaélésekkel szemben, így az adománygyűjtést eltávolították az oldalról, és minden adományozónak visszafizették a pénzét.

Az eset azonban jócskán túlmutat Madison ügyén. Ahogy az egyik adományozó fogalmazott: „Most elég rosszul érzem magam, nem a 200 dollárom miatt, hanem azért, mert ezek után kételkednem kell, ha másokon szeretnék segíteni”.

Bár a mostani történet nagyon megdöbbentő, már többen megcsinálták, hogy rákbetegnek hazudták magukat: valaki tízmilliókat csalt így ki a saját férjétől, más pedig álomesküvőre gyűjtött a kamu sztorijával.

(People)

(Kiemelt kép: nlc-montázs, forrás: Tiktok; Scott County Sheriff)

Exit mobile version