nlc.hu
Család

Így változik januártól a magyar nyugdíjak számítása

Így változik a magyar nyugdíjak számítása januártól

Az új munkaügyi törvények miatt változhat meg sokak nyugdíjszámítása.
Egy nyugdíjas nő ül a padon

Ahogy az atv.hu írja, a munka törvénykönyve januárban módosult, amelynek következtében a részmunkaidő igénylésének lehetősége is bővült.

Ebből kifolyólag változtathat a nyugdíjra jogosító szolgálati idő, sőt, a nyugdíj összege is. Azért bővült a részmunkaidő igénylésének lehetősége, mert a munkavállaló gyermeke nyolc éves koráig vagy a gondozást végző munkavállaló a munkaviszony első hat hónapját kivéve kérheti, hogy részmunkaidőben foglalkoztassák – magyarázta a változtatásokat Dr. Molnárné Balogh Márta, tb-szakértő.

A részmunkaidőt ezentúl úgy fogják beszámítani, hogy az öregségi nyugdíj összege a szolgálati idő hosszától, és a nyugdíj alapjául szolgáló, nyugdíj járulék köteles keresetektől függ majd – folytatta a szakember.

Igaz ugyan, hogy az öregségi teljes nyugdíjra való jogosultsághoz elegendő húsz év szolgálati idő, a nyugdíj összegénél fontos meghatározó tényező a szolgálati idő hossza is. 

Ha a részmunkaidőben történő foglalkoztatásnál a kereset eléri a minimálbér összegét, a nyugdíj szempontjából nincs jelentősége annak, hogy a kereset alapjául szolgáló munkavégzés nem teljes munkaidőben történik, ennek csak akkor van jelentősége, ha nem éri el a minimálbért.