nlc.hu
Család

Megdőlt a tavalyi fagyhalál-rekord az országban

Ijesztő: az idén már eddig többen fagytak meg itthon, mint az egész tavaly télen

Egyetlen hónap leforgása alatt 75 fagyhalált regisztráltak az országban. Megdőlt a tavalyi rekord.

Tavaly ősz óta 173-ra emelkedett a kihűléses halálesetek száma, de a fagyhalálok száma január közepétől durvult be igazán: akkor egyetlen hónap leforgása alatt 75 esetet regisztráltak. Nőtt a szabad ég alatt elhunytak száma is, bár a legtöbb fagyhalál továbbra is olyan emberekhez kötődik, akik fűtetlen helységekben halnak meg. A tavalyi őszi-téli szezonban összesen 118 ember hunyt el a mínuszok miatt – írja a Blikk.

Férfi kihűlőfélben

Képünk illusztráció (fotó: Getty Images)

A Magyar Szociális Fórum adatai szerint az elhunytak többsége idős, beteg ember, de akadnak a megfagyottak között negyvenes-, ötvenes éveikben járók is. Eddig viszonylag enyhe volt a tél, sőt a napokban tavaszias volt az időjárás, a hétvégén újra beköszöntő fagyok sok fűtetlen házban/lakásban élő ember életét fogják megkeseríteni. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat felhívta a figyelmet, hogy ilyen időben fontos, hogy odafigyeljünk egymásra, különösen az egyedül élő, magányos, idős emberekre:

Bajt jelenthet, ha nem füstöl a kémény, ha nappal is égve marad a villany, ha nincsenek lábnyomok az udvaron a hóban, vagy ha a kerítésen maradt az ételhordó. A téli tragédiák nagy része fűtetlen lakásokban történik, ezek megelőzése közös felelősségünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top