nlc.hu
Család

Ennek a kisfiúnak égnek áll a haja, és sokan beszólnak neki

Megnézik az utcán a kisfiút, akinek egy ritka betegség miatt égnek áll a haja

Csúfolták is a kisfiút, amiért fésülhetetlen, drótszerű a haja.

A lincolnshire-i Sam Barley megtanulta elfogadni a haját, amely a rendkívül ritka, fésülhetetlen haj szindróma miatt szabályosan égnek áll a feje tetején.

Sam,a frucsa hajú kisfiú

Sam Barley Fotó: Profimedia

Bosszantó betegség

A fésülhetetlen („üveggyapot”) haj szindróma olyan öröklődő betegség, ami a fejbőrtől elálló, rendezetlen hajat eredményez, amellett, hogy a csontok és körmök is sérülékenyebbek. Ennek oka, hogy a hajszál keresztmetszete szív alakú, hiányzik egy protein, ami hajlékonnyá tenné, hogy a fejbőrre lapulhasson. Úgy vélik, hogy ilyen betegség sújtotta Albert Einsteint is. 

A sörénye annyira szokatlan, hogy Samet olykor idegenek állítják meg az utcán, hogy megkérdezzék, festette-e vagy szőkítette-e a haját.

Azt is mondták, hogy úgy néz ki, mintha bedugtam volna az ujjam egy konnektorba” – mondta Sam.

Sam édesanyja, Helen Barley először akkor vette észre, hogy valami megváltozott, amikor Sam két és fél éves volt, és elkezdett furcsa, drótszerű hajat növeszteni. Amikor ötéves volt, az anyósa üzent neki, hogy látott két kislányt a tévében, akiknek ilyen betegségük volt, és hogy szerinte Samnek is az van.

Elfogadta és megszerette a haját

A kisfiú néhány évig leborotválta a haját, de mostanában elkezdte elfogadni a tincseit és növeszteni. „Nagyon büszke vagyok a hajamra, és az iskolai barátaim szerint a hajam zseniális”– mondta a Mirrornak. Fodrászt találni sem volt könnyű, hiszen még a szakemberek sem nagyon tudják, mit kezdjenek egy ilyen típusú hajjal. Szerencsére találtak egy profit a lincolnshire-i cleethorpes-i otthonuk közelében, aki nyolc-tizenkét hetente foglalkozik vele. Korábban három-négy különböző fodrásznál jártak, de ők széttárták a karjukat, ugyanis Sam haját csak az egyik irányba lehet formázni és fésülni, a másik irányba lehetetlen. 

Helen reméli, hogy Sam a jövőben találkozhat majd egy olyasvalakivel, aki hasonló problémával küzd: „Nagyon jó lenne, ha leülhetne valakivel, aki ugyanezen megy keresztül, és akit szintén megbámulnak a haja miatt” – mondta az édesanya, aki szerint fontos lenne, hogy beszélgethessen valakivel, aki együttérez vele, mert ő is hasonlón megy/ment keresztül.

Korábban több ilyen gyermekről is írtunk, mint például Shilah-ról, aki saját Insta-oldalán mutatja meg a különleges haját és sorstársaknak segít, hogy ne zavarja őket, ha hozzá hasonlóan a suliban cikizik miatta.

(Mirror)

Kiemelt kép: Profimedia

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top