nlc.hu
Család

Testszagáról felismerhető, hogy a férfi szingli-e

A testszag elárulja, hogy egy férfi egyedülálló-e vagy sem

Elég bizarr kutatásban tesztelték a nők a férfiakat.

Az egészségünktől az összeférhetőségünkig illatunk sokat elárul rólunk. Egy új tanulmány szerint a nők a testszag alapján képesek megállapítani, hogy egy férfi egyedülálló vagy párkapcsolatban él-e. Ez a tesztoszteronszintnek köszönhető, amely magasabb agglegényeknél, mint a partnerrel rendelkező férfiaknál – írja a My Modern Met.

Korábbi kutatások szerint a férfiak tesztoszteronszintje alacsonyabb, ha elkötelezett kapcsolatban élnek. Az egyedülálló férfiak azonban magasabb tesztoszteronszinttel rendelkeznek, ami bizonyítottan befolyásolja testszagukat. A nők mindkét dolgot meg tudják határozni szaglásuk alapján. „Az emberek nem pusztán vizuális jelzésekre hagyatkoznak a potenciális partner alkalmasságának felmérésére, hanem szaglásuk alapján is ítéletet hoznak. Pontosabban, a potenciális partner testszagát a szaglásunk méri fel, és adott testszagfajták jelezhetik a fizikai egészséget és a potenciális partnerrel való genetikai kompatibilitást, stb.”

A tanulmány lefolytatásához a kutatók 91 férfit kértek fel, akiknek a fele egyedülálló, a másik fele pedig párkapcsolatban élt, hogy viseljenek sima fehér pólót, és vegyenek részt elég mérsékelt testmozgásban, hogy izzadni kezdjenek. Ezt követően a ruhákat 82 heteroszexuális nőnek vitték el, akiket megkértek, hogy szippantsanak hat ingből, és hasonlítsák össze a szagot a felsőt viselő férfi fényképével. „Hipotézisünkkel összhangban az egyedülálló férfiak testszaga erősebb volt, mint a kapcsolatban élő férfiaké – teszi hozzá a tanulmány. – Azt is megállapítottuk, hogy az egyedülálló férfiak arcát férfiasabbnak értékelték.”

Míg a tanulmány eredményei alátámasztották a hipotézist, más megállapításokat is feltártak. Bár a nők ki tudták következtetni szag alapján, ki egyedülálló és ki nem, nem nyilatkoztak arról, hogy az egyedülállók illata vonzóbb lenne, mint a kapcsolatban élő férfiaké. Ráadásul, amikor az összes férfijelölt fényképét megmutatták, a nők jobban vonzódtak a párkapcsolatban élő férfiakhoz, akiket hűségesebbnek és megbízhatóbbnak minősítettek egyedülálló társaiknál.

izzadó férfi

Elárulja a férfiakat a testszaguk (Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top