nlc.hu
Család

Videón az állatkert frissen gyógyult kiselefántja, Samu

Cuki kisfilm mutatja be, hogy gyógyult meg Samu, a budapesti kiselefánt

Komoly küzdelmet vívott a 2 éves ormányos, végül meggyógyult Samu, a kiselefánt!
Samu, a budapesti állatkert kiselefántja

Állatorvosok és az elefántgondozók csapatmunkájának köszönhető, hogy jobban van Samu, a budapesti kiselefánt. Mint az Állatkert beszámolójából kiderült, az elefánt herpeszvírus okozta vérzéses megbetegedés a vadonban és az állatkertekben is komoly veszélyt jelent az ázsiai elefántokra. A budapesti ormányosok közül ketten, az ötéves Arun és a csaknem kétéves Samu tartoznak a veszélyeztetett, egy és kilenc év közötti korosztályba, ezért náluk heti rendszerességgel végeznek szűrővizsgálatokat.

A január 9-i, hétfői mintavétel eredményei Samunál azt mutatták, hogy megjelent ez a rettegett betegség, ezért az állatkert munkatársai azonnal megkezdték a kiselefánt intenzív kezelését, ami a szájon át adható vírusellenes készítmények mellett transzfúzióból, vér- és vérplazma-átömlesztésből állt elsősorban.

„Ma már azt mondhatjuk, hogy Samu teljesen felgyógyult a betegségből: minden vizsgálati eredmény ezt mutatja, és a gondozók a tréningek során is úgy tudnak együtt dolgozni vele, mint a betegség előtt. A sikerhez persze számos dolog kellett. Sok múlott a betegség korai felismerésén (ami a rendszeres szűrővizsgálatoknak köszönhető), és azon az emberfeletti munkán, amit az állatkerti csapat végzett Samu kezelése során” – osztotta meg a csodás hírt a Budapest Zoo.

Leírhatatlanul hálásak a Samuért aggódók bíztatásáért, amiből nap mint nap részesült a kiselefántot gondozó csapat: „Köszönetünket fejezzük ki azoknak is, akik szurkoltak, és lélekben velünk voltak ebben a nehéz időszakban!” 

Fotó: Facebook – Fővárosi Állat- és Növénykert

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top