nlc.hu
Életmód

Herpesz miatt kellett kezelni a Fővárosi Állat- és Növénykert kiselefántját, Samut

Halálos betegség támadta meg Samut, a fővárosi állatkert kiselefántját, de szerencsére már jobban van

Samu jól reagált a kezelésre, és most már vígan játszik a friss levegőn.

Egy szűrővizsgálaton vették észre, hogy halálos betegség támadta meg Samut, a Fővárosi Állat- és Növénykert kiselefántját, mint kiderült, a majdnem két éves borjú herpeszes, írja az RTL.hu.

„Minden felnőtt elefánt magában hordozza ezt a herpeszvírust, és a kutatók még nem értik pontosan, hogy miért van az, hogy fiatal állatoknál ez megbetegedést okoz. A megbetegedés vérzéses betegség formájában jelentkezik, ami azt jelenti, hogy az ereknek testszerte tönkremegy a belső fala, és mindenhol súlyos vérzések alakulnak ki” – nyilatkozta Sós Endre a Fővárosi Állat- és Növénykert főállatorvosa.

Angele és borja, Samu a Fővárosi Állat- és Növénykert karácsonyi bemutatóján

Angele és borja, Samu a Fővárosi Állat- és Növénykert karácsonyi bemutatóján 2022. december 19-én. (Fotó: MTI/Kovács Attila)

 

 

 

 

Samu kezelésként vér- és plazmatranszfúziót, vírusölő és vérképző szereket kapott, és mind a kiselefántot, mind az anyját többször el kellett bódítani. „Az 5600 kilós apja, és az 1900 kilós bátyja is egy-egy alkalommal altatásra kerültek azért, hogy megfelelő mennyiségű vért tudjunk gyűjteni” – tette hozzá a főállatorvos.

Szerencsére a kiselefánt jól reagált az intenzív kezelésre, és a Fővárosi Állat- és Növénykert nemrég ki is tett egy posztot Samuról, amint egy madarat kerget a kifutójában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top