nlc.hu
Család

Bölcsődei férőhelyek változása Magyarországon

Több a férőhely, de még mindig túlzsúfolt sok bölcsőde

Évről évre több a bölcsődei férőhely Magyarországon, de sok járásban még így is 95 százalék fölötti a kihasználtság.
Egy kislány játszik a bölcsődében a szőnyegen ülve

2017-től minden évben nőtt, 2022-re pedig átlépte az 55 ezret a bölcsődei férőhelyek száma Magyarországon. Ugyanakkor tavaly még mindig körülbelül 50 ezer 3 év alatti kisgyerek lakóhelyén nem volt bölcsőde, ami a gyerekek 18 százalékát érinti – írja a G7 a KSH adatai alapján.

Az elmúlt években csökkent a bölcsődék zsúfoltsága, és már nincs olyan járás, ahol ne lenne bölcsőde. Ám 2022-ben még mindig volt 7 olyan járás, ahol a kihasználtság 100 százalék fölötti volt, 95 százaléknál nagyobb kihasználtságot pedig több tucatnyi járásban állapítottak meg.

A férőhelyekre vonatkozó tavalyi adat durván ötezerrel több, mint a 2020-as, tízezerrel, mint a 2017-es, és húszezerrel, mint 2011-es adat. A növekedéshez azonban az is hozzájárult, hogy a családi napköziket átcsoportosították a bölcsődei ellátáshoz, 2017-től pedig a magán fenntartású bölcsődék is nagyot lendítettek a férőhelyszámon.

(Kiemelt kép: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top