nlc.hu
Család

Sztárok békés válása

Nem csak sárdobálással lehet elválni: Peller Anna és Kollányi Zsuzsi is jó példa rá

A szakítás és a válás elég bonyolult dolog, ha pedig gyerekek is érintettek, akkor még nehezebbé válhat. Pedig lehet a válás akár békés is, nem muszáj sárral dobálni egymást.

Bombaként robbant a hír, hogy Peller Anna és Lukács Miklós válnak, ezt ők maguk osztották meg a rajongókkal egy videóban: „Szeretnénk közölni, hogy el fogunk válni, mert mindenkinek így lesz a legjobb. Nagyon szeretjük egymást, de körülbelül, mint a testvérek, ami csodálatos, viszont ahhoz még fiatalok vagyunk, hogy így éljük le az életünket.” Lukács Miklós hozzátette: „Az elmúlt két évben próbáltunk ezen túllendülni, jártunk párterápiára, sokat beszélgettünk, gondolkodtunk.” A pár nincs haragban, sőt, a kapcsolatuk kifejezetten jó, teljes egyetértésben nevelik tovább majd a válás után is Annabella lányukat. Csak annyi történt, hogy már nem szerelmesek egymásba.

Hasonló válás vár Kollányi Zsuzsira és férjére, akik szintén most jelentették be, hogy együtt döntöttek úgy, hogy külön folytatják tovább. „Ezúton szeretném Veletek tudatni, hogy a férjem és én úgy döntöttünk, mostantól a baráti szeretet és nem a házasság zászlaja alatt szeretnék tovább nevelni a gyermekeinket. Sok-sok dolog előzte meg ezt a döntésünket és hisszük, hogy ez így lesz a legjobb” – írta Kollányi Zsuzsi a bejelentésben.

Sztárok jó példával

Szerencsére bőven találni jó példát a külföldi sztárok között is arra, hogy nem muszáj harcba szállni az exekkel, lehet békében is elválni, majd együtt nevelni a gyerekeket a válás után úgy, hogy ne sérüljenek. Lisa Bonet és Jason Momoa 2022 januárjában jelentették be különválásukat, és azóta is szeretetben nevelgetik két közös gyermeküket. Lolát és Nakoa-Wolfot. Momoa pedig a mai napig jelen van Bonet legidősebb lánya, Zoë Kravitz életében, sőt, a szakításuk után a The Batman premierjén még helyettesítette is exfeleségét Zoë kedvéért, mert Bonet nem tudott megjelenni a lánya nagy eseményén. Momoa akkor az Entertainment Tonightnak elmondta: „Annyira büszkék vagyunk! Lisa nem tudott itt lenni, így mi képviseljük, én és a kicsik. Még mindig egy család vagyunk.”

Lola Momoa, Jason Momoa és Nakoa-Wolf Momoa a The Batman című film premierjén (Fotó: Cindy Ord/WireImage)

Lola Momoa, Jason Momoa és Nakoa-Wolf Momoa a The Batman című film premierjén (Fotó: Cindy Ord/WireImage)

2021-ben pedig Adele és Simon Konecki válásának lehettek a rajongók szemtanúi a médiában, ahol szintén nem akadt semmi látnivaló, legalábbis a sárdobálás szintjén, sokkal inkább a kölcsönös tiszteleten, és a 2012-ben született közös gyermekük középpontba helyezésén volt a hangsúly. Adele nyilatkozata szerint a legnehezebb feladat az volt számára, hogy a fiának hogyan magyarázza el, miért nem élnek már együtt a szülei:

„A fiam sokszor fordul hozzám olyan kérdéssel, amire nem tudok válaszolni, mert nem tudom a választ. Mint például: »Miért nem élhetünk még mindig együtt?«; »Az emberek nem ezt csinálják, amikor elválnak«; »Miért nem szereted már az apámat?« Erre én: »Szeretem az apádat. Csak már nem vagyok szerelmes.« Nem tudom, hogy ezt egy kilencévesnek hogyan lehet elmagyarázni.” Azt azonban hozzátette az énekesnő, hogy nem bánta meg a házasságát, mert „a tökéletes embert választottam a gyermekem apjának”, és nem is költöztek messzire egymástól, konkrétan egy utcára lakik az apuka a gyerektől.

Adele és (a most már ex)férje, Simon Konecki az 55. GRAMMY-díjátadón 2013-ban (Fotó: Kevin Mazur/WireImage)

Adele és (a most már ex)férje, Simon Konecki az 55. GRAMMY-díjátadón 2013-ban (Fotó: Kevin Mazur/WireImage)

A gyerek az első!

A sztárválások azért is fontosak, mert példát állítanak az olvasók, nézők számára, ezért is öröm az ürömben, amikor arról hallunk, hogy szépen, barátságban képesek elválni a sztárok, miközben szem előtt tartják a gyerekek érdekeit. Egy válás mindenképp fájdalmas a gyerekeknek, kár lenne még tovább traumatizálni őket azzal, hogy a szülők egymás ellen fordulnak. Az sem ritka, hogy a gyerekek felelősnek érzik magukat a szüleik szakításáért, ezért a szülőknek meg kell tenniük mindent, hogy ezt a gondolatspirált ne gerjesszék tovább a gyerekben. De a World Psychiatry című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a válás nem csak negatív hatással lehet a gyerekre, azt találták ugyanis, hogy a válófélben lévő szülők gyerekei rugalmasabbak lesznek attól, hogy ilyen élethelyzetbe kerülnek. Az Amerikai Pszichológiai Társaság szerint pedig a kutatások dokumentálták, hogy a pozitív szülői kapcsolatok javítják a szülő-gyermek kapcsolatokat – azaz, ha sikerül szépen elválni, azzal a gyerekkel is jobb lehet a szülők kapcsolata.

Kate Scharff, a Divorce and Parenting Wars című könyv szerzője azt írja, hogy a válás gyakran nemcsak a szülők viselkedése miatt fajul el, hanem maga a jogrendszer is erősen ellenséges hangnemet üt meg a válás során.

Ezért a legjobb a gyerekek szempontjából is az, ha nem a bíróságon, ügyvédekkel indulnak válni a szülők, hanem előre megegyeznek békében egymással.

Arthur Leonoff kanadai pszichológus a The Good Divorce című könyvében részletezi, hogy milyen fontos, hogy a gyermek megőrizze a két biológiai szülőjével együtt kialakított, kincset érő mentális képét, mert ez képezi a gyermek identitásának alapját. (Fontos hozzátenni, hogy mindez nem vonatkozik a bántalmazó szülős helyzetekre.)

A szakemberek tanácsa az, hogy amennyire lehetséges, a gyerek érdekében törekedjünk a házasság felbomlása után is az emberséges, tiszteletteljes kapcsolatra az exünkkel, hiszen ő lesz továbbra is a gyerek másik szülője, akivel együtt kell majd működni. Ehhez nyílt kommunikációra és sok türelemre lesz szükség, de megéri a befektetett energiát, hogy ne sérüljenek annyira a válás miatt a gyerekek.

Kiemelt kép: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top