nlc.hu
Család

A kijárási tilalom megnehezíti az elvált szülők gyerekeinek életét

Az elvált szülők gyerekeiről megfeledkeztek a kijárási tilalom bevezetésekor

Nem csak a kutyasétáltatókat felejtették el.

Érdekes jelenségre figyelt fel a 444.hu egyik szerzője, a koronavírus-járvány második hulláma miatt bevezetett kijárási tilalommal kapcsolatban. A lapot egy elvált édesapa kereste meg, aki arról számolt be, hogy a korlátozás miatt nem tudja betartani a bíróság által meghatározott láthatás feltételeit.

A férfi ugyanis péntekenként 17.30 és 18 óra között veheti át a gyerekét az anyjától, mivel azonban a két felnőtt egymástól 270 kilométerre lakik, nincs rá esély, hogy a kijárási tilalom által érintett időszak, azaz este 8 óra előtt. 

A 444.hu rámutat, hogy a kormányrendelet értelmében a kijárási tilalom alól a munkába járás és az onnan való hazautazás jelent kivételt, így az apát bármikor megbüntethetik a rendőrök.

Az elvált szülőkre nem gondoltak a kijárási tilalom meghatározásánál

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

Az apa szerint a rendőröktől azt a tájékoztatást kapta, hogy hiába mutatja meg a bírósági végzést, egy ilyen esetben az nem fog számítani. A rendőrök azt sugallták neki, hogy inkább ne péntek este menjen a gyerekért. Az anya viszont nem ment bele abba, hogy egy órával hamarabb vihesse el a gyereket.

A dologban az a furcsa, hogy a koronavírus megjelenését követő tavaszi kijárási korlátozás idején még a hazai rendeletben is szerepelt, hogy a szülői jogok és kötelezettségek gyakorlása alapos indoknak számít a lakóhely elhagyására. A mostani rendeletben azonban ilyen kitétel nem szerepel. 

A 444.hu kereste a kérdéssel kapcsolatban a Koronavírus Sajtóközpontot, a cikkük megjelenéséig azonban nem kaptak választ.

További cikkeink a koronavírus témakörében:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top