nlc.hu
Család

Hajmeresztő tippek koronavírus ellen

Gyógyító tevepisi, csodamatrac és orrfertőtlenítő kokain – ezek a legnevetségesebb csodaszerek a koronavírus ellen

Az egyik magyar bulvárlap címlapjáról nemrég tudhattuk meg, hogy Gazsi Gizi jósnő szerint a piros fonal megvéd bennünket a koronavírus-fertőzéstől. Ha hiszed, ha nem, ennél röhejesebb csodaszereket is talált már ki az emberiség a Covid-19 ellen.

Hiába nő a halálozások száma, még mindig rengeteg a vírustagadó, ám akad azért jó hír is: ahhoz képest, hogy tavasszal mekkora vadnyugat volt a különféle Covid-19 gyógymódok és megelőzési módok tekintetében, és szinte napról napra találkozhattunk egy-egy új csodaszerrel, ma már az emberek többsége belátja, hogy a vakcina jelentheti az egyetlen igazi megoldást. Ennek ellenére továbbra is időről időre felbukkannak olyan fantasztikus csodaszerek, amelyekkel megvédhetjük magunkat és családtagjainkat a fertőzéstől, vagy akár olyanok is, melyekkel fertőzés esetén pikk-pakk gyógyíthatjuk ki magunkat. Az élelmesebbek persze már arra utaznak az interneten, hogy némi pénzért/bitcoinért cserébe a koronavírus-vakcina beadási lista elejére kerülhetünk – erre létezik legális lehetőség is –, de ez nem jelenti azt, hogy a hajmeresztő elméleteknek mindörökre befellegzett volna. Most bemutatjuk azokat, amiket meglátva nem akartunk hinni a saját szemünknek.

Tevepisi

Áprilisban egy közösségi médiában hatvanezer követővel bíró iráni „iszlám gyógymód specialista” tette közzé speciális koronavírus-gyógymódját, ami szerint három napon keresztül napi három alkalommal kell inni a teve vizeletéből, ami aztán kiirtja a testünkből azt a csúnya vírust. Fontos adalék, hogy a tevehúgyot lehetőleg melegen fogyasszuk, mert úgy hatásosabb. Sabili a videóján meg is ivott egy pohárnyit a nedűből, ami szerinte nemcsak a koronavírus ellen hatásos gyógymód, hanem megvéd minket a légszennyezettségtől, de még az asztma ellen is hatásos. Hasonló vizeletterápiás elmélet terjedt el Indiában is, csak ott tevehúgy helyett marhahúgyra esküdtek. Váljék egészségére!

A legröhejesebb csodaszerek a Covid-19 ellen

Légzésgyakorlat

Hat mély levegővétel, majd egy szájra tett kézzel elkövetett köhögés. A Londoni Queen’s Hospital orvosa, Sarfaraz Munshi doktor még tavasszal tette közzé a videót erről a légzésgyakorlatról, ami elmélete szerint segít a Covid-19 fertőzötteknek, ha még a betegségük elején kezdik el a gyakorlatot. A doktor videóját több millióan látták, és maga J.K. Rowling is megosztotta az oldalán azt állítva, hogy neki is tünetei voltak, és e technika segítségével gyógyult meg. Aligha.

Vegetarianizmus

A vega/vegán életmód térhódításával egyre inkább terjed a nézet, hogy egészségesebb lesz az ember, ha nem fogyaszt húst, és ebbe a képbe simán beleillett az elmélet, hogy a húsfogyasztókra veszélyesebb a Covid-19, mint a vegákra/vegánokra. Nyilván könnyebb úgy új híveket szerezni a növényfogyasztó életmódnak, ha az egy gyilkos vírustól is megvéd, de a helyzet az, hogy nincs összefüggés a koronavírus terjedése és a vegán életmód között, kivéve persze, ha azt is számba vesszük, hogy a legenda szerint az egész egy vuhani denevér megevésével indult, és még azzal is számolunk, hogy a speciális körülmények miatt a húsfeldolgozó üzemekben a vírus a szokottnál sokkal hatékonyabban terjed. De ettől még mindenki nyugodtan megeheti azt a rántott húst a vasárnapi családi ebédnél.

Anti-covid matrac

A Tec Moon Covid-19 matraca a gyártó állítása szerint négy óra leforgása alatt úgy kivégzi a koronavírust, mint John McClane bármelyik terrorista bandát. És nemcsak a saját felületén, hanem annak a testében is, aki a matracon alszik, és ehhez egy speciális Viruclean technológiát használ. A termék átszámítva nagyjából négyszázezer forintba kerül, és Spanyolországban elég nagyot ment, mivel nyáron a helyi média megírta, hogy a futball szupersztárja, Lionel Messi is ilyen matracon alszik. Reméljük, legalább kényelmes.

Kokain

El sem tudom képzelni annak az embernek a lelkiállapotát, aki kitalálta, hogy a kokain orron át való felszívásával olyannyira fertőtleníteni tudjuk a légzőjáratainkat, hogy immunissá válunk a koronavírus-fertőzésre. Kétségtelenül elmés kísérlet ez egy partidrog legalizására, vagy akár arra, hogy a dealerek kicsit növeljék az eladásaikat, netán a droghasználóknak legyen egy újabb alibi indoka a következő adag felszippantásához, de a helyzet az, hogy a szakemberek szerint a kokain egyáltalán nem gyógyír a Covid-19 ellen, sőt önmagában is jelent egészségügyi kockázatokat. Ez persze elég egyértelműnek tűnik, ennek ellenére a WHO-nak vagy a Francia Egészségügyi Minisztériumnak mégis ki kellett adnia egy közleményt a vad elmélet megcáfolására.

Hajszárító

Igen, tény, hogy a vírusok egy bizonyos hőfok felett elpusztulnak, de ez még nem lehet ok arra, hogy egy maximális erősségre felcsavart hajszárítóval a szánkba, az orrunkba és az arcunkba fújjuk a levegőt. Egyes hajszárítók 5 centiméteres távolságból akár 95 fokos hőmérsékletű levegő leadására is képesek, de előbb okozhatunk magunknak ezzel kisebb égési sérülést, orrvérzést, száj- és orrszárazságot vagy hosszabb távon akár valamilyen allergiát, minthogy megvédjen bennünket a Covid-19 fertőzéstől. Ugyanúgy nem érdemes próbálkoznunk a nyilvános mosdókban kihelyezett kézszárítókkal sem, ott is hasonló eredménnyel számolhatunk.

Alkohol

Igen, az alkohol megöli a vírust. Ez tény. Csakhogy ettől még nem lesz alkalmas vírus elleni csodafegyvernek, ugyanis olyan erős koncentrátum szükséges a hatásos vírusöléshez, ami már nemcsak a vírust, hanem az alkohol elfogyasztóját is megöli. Szóval, ha valaki jócskán felönt a garatra vodkával, whiskyvel vagy házi pálinkával, legfeljebb a közérzetét javítja (a környezetéét meg rontja), a vírus elleni esélyeit egyáltalán nem. Szívesen röhögnénk jókat azokon, akik ezt a Covid-mítoszt elhitték, de a helyzet az, hogy a téma mégsem olyan vidám: többen is belehaltak alkoholmérgezésbe, amikor ezzel a módszerrel próbálkoztak.

Anti-koronavírus nyaklánc

A Covid-gyógyító mítoszok többnyire túlbuzgó közösségi médiás önjelölt gyógyítóktól, figyelemre éhező celebektől vagy épp meggondolatlanul nyilatkozó, sokszor megkérdőjelezhető hátterű szakemberektől erednek, és igencsak ritka, amikor egy komplett kormányzat áll be a tömény hülyeség mögé. Indonéziában mégis ez történt. A Mezőgazdasági Minisztériumnak köszönhetően ugyanis „feltalálták” az anti-koronavírus nyakláncot, amit 700 különféle eukaliptusz felhasználásával készítettek el, és amiről el kellett volna hinnünk, hogy a viselésével tizenöt perc alatt eltűnik a közelünkből a koronavírus legalább negyvenkét százaléka. Elképzelni sem merjük, milyen laborkísérletekkel kapták ezt a furcsa eredményt, mindenesetre a közleményükben erre hivatkoztak még a nyáron. Állításuk szerint a nyaklánc viselésével megakadályozható, hogy a Covid-19 az egyik emberről a másikra szálljon. A szakértők szerint ugyan az eukaliptusznak valóban vannak antivirális tulajdonságai, de ezek inkább spray vagy filter formában fejtik ki hatásukat, és még ilyen formában is hatástalanok a Covid-19 ellen, nemhogy nyakláncként.

UVC-fény

Amikor elterjedt, hogy az UVC-fény hatásos lehet a koronavírus elleni harcban, sokan kissé félreértették a lényeget: az UVC-fény valóban alkalmas lehet például tárgyak felületeinek fertőtlenítésére, de nem arra találták ki, hogy a testünkben lévő vírust ki lehessen irtani vele. Ha az UVC-fényt emberi testre irányítják, gyógyítás helyett inkább bőrirritáció lehet az eredmény, ráadásul a szemünkben is kárt tehet.

A legröhejesebb csodaszerek a Covid-19 ellen

Az UV-fény csak tárgyak sterilizálására alkalmas (Fotó: Profimedia)

Farmernadrág

Az antivirális farmernadrág kifejezés annyira hülyén hangzik, hogy könnyen gondolhatnánk azt, hogy csak valami nagyon pihent ember agytevékenységének a szüleménye, de a helyzet az, hogy nagyon is igazi, és a Denim brand alá tartozó Diesel jelentette be, hogy 2021-től szeretne bevezetni ilyen ruhadarabokat a piacon. A cég a svéd Polygiene céggel közösen fejlesztené a terméket 99 százalékban antivirális anyagokból, és állításuk szerint a vírussal érintkező ruhadarabon a vírus két órán belül elpusztulna, és eleve megnehezíteni, hogy egyáltalán ráragadjon. Az anyag persze nemcsak nadrág, hanem számos más ruhadarab (pl. pulóver, maszk) formájában is használható lenne. Tudósok szerint a találmány – már ha valóban működik – nem túl hasznos eszköz a védekezésben, mert a vírus elsősorban belégzéssel terjed, és ilyen alapon, ha azt látjuk, hogy valaki ráköhögött a nadrágunkra, akár némi ráfújt alkohollal is fertőtleníthetjük.

Friss híreink a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top