nlc.hu
Trend

Az autizmussal, értelmi fogyatékkal élők a maszkviselésről egyeztetnek az EMMI-vel

Kötelező maszkviselés: segítséget kérnek az autizmussal élők

Az autizmussal élők nem biztos, hogy képesek viselni a maszkot, ezért az emberminisztériumhoz fordultak.

A kötelező maszkviselés alóli felmentést kér a súlyos értelmi fogyatékkal és autizmussal élők számára az őket képviselő érdekvédelmi szervezet – írja az atv.hu. Számukra az átlagosnál jelentősebb nehézséget okozhat a maszk viselése, emiatt az otthonukat sem biztos, hogy el tudják hagyni. Az EMMI a tévécsatorna híradójának azt a tájékoztatást adta, hogy folyamatosan egyeztetnek az érintettek helyzetének rendezéséről.

Az atv.hu. azt is írja, hogy az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége a belügyminisztertől is segítséget kért. A szervezet képviselői szerint a maszkviselés az értelmi fogyatékossággal élő emberek egy része számára megoldhatatlan feladatot jelent. 

„Hangsúlyoznom kell, hogy nem minden autista és nem minden értelmi fogyatékos személyről van szó – mondta el az atv. híradójában Kovács Melinda az ÉFEOÉSZ ügyvezető igazgatója. – Vannak becsléseink szerint 2-3 ezren az országban, akiket ez a probléma érint, és azt szeretnénk elérni, hogy a maszkhasználati szabályok alól az érintett emberek kapjanak felmentést.”

Felmentést kérnek a maszkviselés alól az autizmussal és értelmi fogyatékkal élők számára

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

A szövetség vezetője szerint a környező országokban – például Csehországban és Szlovákiában – létezik hasonló felmentés. 

A híradóban egy autista, értelmi sérült gyerek édesanyja is elmondta, hogy a gyereke számára még a zokni vagy cipő viselése is kihívást jelent, ha ráadja a maszkot, azonnal leveszi magáról, emiatt gyakorlatilag teljes lakhelyelhagyási tilalomra vannak ítélve. 

További cikkek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top