nlc.hu
Család

Koronavírus Olaszországban

Már tavaly nyáron Olaszországban lehetett a koronavírus

A kutatás eredetileg a tüdőrákot vizsgálta, de a résztvevők 12 százalékánál kimutatható volt a koronavírus ellen termelt antitest még jóval a járvány berobbanása előtt.

A milánói rákkutató intézet kutatása szerint már 2019 nyarán voltak koronavírusos betegek Olaszországban – írja a vasárnapi olasz lapokra hivatkozva a 444.hu. A kutatás eredeti témája a tüdőrák volt, de a 2019 szeptemberétől idén márciusig tartó vizsgálatban a résztvevők közel 12 százalékánál kimutatható volt a koronavírus ellen termelt antitest.

A koronavírus már régóta velünk lehet.

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

A lap azt írja, a pozitív esetek 14 százalékánál már szeptemberben, 30 százalékuknál pedig 2020 februárjában, vagyis már tavaly nyár végén is jelen volt a vírus az országban.

A Smile névre keresztelt kutatás tavaly szeptemberétől idén márciusig tartott 959 egészséges önkéntes részvételével. A spirál tüdő-CT mellett a vérüket is vizsgálták, ezeken végeztek később szerológiai vizsgálatokat a milánói és a sienai egyetem kutatói. Az eredmények szerint 13 régióban volt jelen a vírus, a pozitív esetek fele Lombardiából érkezett, írja a lap.

Nemcsak ez a kutatás igazolja a koronavírus járvány előtti jelenlétét, egyre több tudós ért egyet azzal, hogy a vírus a vuhani fertőzés előtt megjelenhetett, már évek óta itt volt velünk és fertőzött. 

Legfrissebb koronavírushíreink

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top