nlc.hu
Család

Sigi 2023 felmérés eredményei a nemi egyenlőségről

Döbbenetes: ezt gondolja a magyar társadalom a nőkről

Üzbegisztánnal egy szinten vagyunk a nőkről való közgondolkodásban.

Elszomorító eredményeket látni Magyarországról az OECD nemek közti egyenjogúságról szóló tanulmányának, a ’SIGI 2023’ keretében közzétett adatokat elnézve – írja az mfor.

A SIGI felmérés azt vizsgálja, hogyan alakul a nemek közti egyenlőség kérdése a tagországokban, így Magyarországon is. 

Az OECD arra az eredményre jutott, hogy hazánk erősen a középmezőnyben van a tradicionális nemi szerepek tekintetében, hiszen bár nem töltünk kiugróan sok időt naponta házimunkával és gyermekneveléssel, a nemek közti különbségek így sem elhanyagolhatóak. Ennek alapján,

míg egy napon egy magyar nő átlagosan 4 órát foglalkozik a házimunkával, addig egy férfi mindössze kettőt.

A felmérés azt is vizsgálta, milyen mértékben értünk egyet bizonyos kijelentésekkel. A „Háziasszonynak lenni ugyanolyan kielégítő, mint fizetésért dolgozni” kijelentéssel a magyarok 92 százaléka értett egyet egy ázsiai országgal, Üzbegisztánnal karöltve, a leginkább Mianmar volt ezen a véleményen (99%).

„Ha egy anya dolgozik, a gyerekek szenvednek” – kijelentéssel a magyarok 48 százaléka értett egyet, ami lényegesen magasabb az európai átlag 36 százaléknál. Elszomorító, hogy a magyarok negyede gondolja úgy, hogy „A férfiaknak több joguk van a munkához, mint a nőknek”. Mindezek fényében pedig az már aligha meglepő, hogy a társadalom 29 százaléka úgy vélekedik, hogy „a férfiakból jobb vezető válik”, ami lényegesen magasabb az európai átlagban megjelenő 17 százaléknál.

Az OECD adatai is megmutatják, hogy bár itthon arról egyértelműen nincsen szó, hogy a nők alapvető jogai, vagy emberi méltósága rendszerszinten sérülne, azért a magyar társadalom gondolkodásában egyértelműen továbbra is jelen van az idejétmúlt, elavult patriarchális mentalitás.

Az ENSZ idei márciusi jelentése szintén lesújtó képet festett a nők magyarországi helyzetéről: több olyan súlyos, rendszerszintű hiányosságra is rámutatott, amelyek a nemek közötti egyenlőtlenségeket fokozzák, a lányok és nők biztonságát veszélyeztetik.

Egyébként ma van a láthatatlan munka világnapja.

háziasszony az 50-es évek amerikájában

Háziasszony az 50-es évek Amerikájában (Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top