nlc.hu
Család

Ádám-díj 2023 tudósítás

V. Kulcsár Ildikó: Én azt mondom, hogy a legtöbb sikeres nő mögött is van egy férfi

A hétvégén osztották ki az Ádám-díjakat, a derű és a megbecsülés kitüntetését azoknak a férfiaknak, akik igazi társnak bizonyulnak a mindennapokban. A feleségek, élettársak gyakran párjuk tudta nélkül jelölik párjukat, így idén is volt, aki a meglepetés erejével vette át a neki járó díjat.

2023. április 1-jén osztották ki az Ádám-díjat, immáron hetedik alkalommal. Az idei év rendhagyó volt, hiszen több mint 200 jelölés érkezett, így a szokásos 3 helyett 5 díjazott vehette át az elismerő oklevelét. Mit is jelent ez pontosan? Az Ádám-díj nem más, mint a megbékélés és a derű kitüntetése, amit azok a férfiak nyerhetnek el, akiknek nem bejárónőre, bébiszitterre, szakácsnőre vagy szexuális tárgyra van szükségük, hanem egy igazi, egyenrangú társra. Ezek a férfiak mindent megtesznek azért, hogy a velük élő nő kibontakozhasson és szárnyaljon, legyen szó akár magánéletről, akár karrierépítésről. 

V. Kulcsár Ildikó nyitóbeszéde

V. Kulcsár Ildikó nyitóbeszéde (Fotó: SZLK Photography)

Az Ádám-díjat a Nők Lapja vezető újságírója, V. Kulcsár Ildikó, illetve a Rózsavölgyi szalon létrehozója, Zimányi Zsófia, továbbá Dr. Szűcs Andrea válóperes ügyvéd alapította. 

Sokan állítják, hogy minden sikeres férfi mögött van egy nő. Én azonban azt mondom, hogy a legtöbb sikeres nő mögött is van egy férfi. Azt gondolom, ezt észre kell vennünk és fel kell őket mutatnunk, még akkor is, ha tudjuk, hogy a kapcsolatok jelentős részében jelen van a verbális és fizikai erőszak, általában a nők az áldozatok. Ezzel szemben az Ádám-díjasok segítő társak, szövetségesek! Talán fertőz a jó…

– mondta Ildikó a díjátadó megnyitóján. 

A beszéd során a Nők Lapja újságírója hangsúlyozta, hogy nem lehet vitatni, vannak köztünk olyan férfiak is, akik mindent megtesznek azért, hogy motiválják és inspirálják párjukat.

„Hatalmas a varázsa annak, hogy köszönöm. Milyen ritkán mondjuk ezt a szót a társunknak, vagy kollégánknak! Minden ember szárnyakat kap, ha elismerjük. Tapintható a hála, amikor kimondjuk, hogy ez a másik nélkül nem sikerült volna, s ez csodákat tesz gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt. Javaslom, hogy ezzel ne spóroljunk, egy fillérünkbe sem kerül!” – jelentette ki Ildikó. 

A nyitóbeszéd után Somogyi Lili Mária operaénekest hallhattuk Varga Máté gitáros kíséretében, akiknek előadásukkal sikerült megalapozniuk a meghitt, szerelmes hangulatot, részben talán ennek is köszönhető, hogy az elhangzott laudációk során szem nem maradt szárazon. 

Somogyi Lili Mária operaénekes és Varga Máté gitáros előadása Fotó: SZLK Photography

Somogyi Lili Mária operaénekes és Varga Máté gitáros előadása (Fotó: SZLK Photography)

„Úgy gondolom, nagyon fontos, hogy meg tudjuk ünnepelni ebben a világban a jó dolgokat és egy kicsit áthelyezzük a hangsúlyt arra, hogy együtt legyünk és boldogok legyünk” – hangsúlyozta Lili.

A díjátadó során egészen furcsa érzés volt a felismerés, miszerint számos emberi történettel találkozhatunk az életünk során, amelyek olykor tele vannak nehézséggel, küzdelemmel, azonban közös erővel bármi sikerülhet. Erre pedig idén is nagyon jó példát nyújtottak az elhangzott történetek. Csak hogy egyet említsünk: Szolári Henriette egyetemi nyelvtanár férjét, Czenthe Miklóst jelölte az idei Ádám-díjra. Szerelmükből 4 gyermekük született. Amikor a legkisebb 6 éves lett, Henriette részmunkaidőben visszatért munkájához, majd pár évvel később úgy döntött, szeretne továbbtanulni. Az egyetemen felmerült, hogy lehetősége lenne Erasmus ösztöndíjra pályázni.

„Emlékszem, hazamentem és mondtam, hogy fél évre kimehetnék Krakkóba tanulni. »Miért ne?« – hangzott a férjem válasza. Szeptember közepén az iskolai folyosó helyett ott álltam Krakkó főterén egyedül, amikor hirtelen belém nyilallt, hogy pár éve Mikivel álltunk ugyanitt és most nincs sehol, se ő, se a gyerekek. Mit keresek én itt?” 

Miklós ez idő alatt, a munkája mellett tartotta a frontot, ezzel megadta feleségének a lehetőséget a szakmai fejlődésre.  

„A kapcsolatunknak kimondottan jót tett egy kis távolság. Mindketten megtanultuk értékelni, hogy van kivel örülni, néha még egy kicsit veszekedni is” – mesélte Henriette. 

Czenthe Miklós és családja Fotó: SZLK Photography

Czenthe Miklós és családja (Fotó: SZLK Photography)

A 2023-as Ádám-díj nyertesei: 

  • Horváth István
  • Czenthe Miklós
  • Frank Iván
  • Kovács Ferenc
  • Feyér Balázs

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top