nlc.hu
Család

A pendle-i boszorkányok pere

Saját családtagjait is halálra ítéltette a 9 éves kislány

A gyerek szava elég volt ahhoz, hogy több közvetlen családtagját is elítéljék.

1612. augusztus 18-án tizenkét embert állítottak bíróság elé az angliai Lancasterben, a pendle-i boszorkányok perében. Az ügy koronatanúja a 9 éves Jennet Device volt, akinek a vádlottak között ott ült több közvetlen családtagja is.  

1612 márciusában Jennet nővérét, Alizont letartóztatták, mivel állítólag néhány ismerőse segítségével megátkozott, ezáltal pedig súlyosan megbetegített egy John Law nevű házalót. A férfival egy közeli erdőben tett séta során találkozott, ahol gombostűt kért tőle. (A tűket akkoriban erősen összekapcsolták a boszorkánysággal, és gyakran hivatkoztak rájuk a fekete mágia bizonyítékaként – a szerk.) Miután Law elutasította a kérését, Alizon megátkozta a férfit, aki ezt követően agyvérzést kapott, de sikerült eljutnia a legközelebbi városba. Annak ellenére, hogy Law nem emelt vádat a nő ellen, Alizon meg volt győződve saját erejéről, bevallotta a bűncselekményt, és bocsánatot kért áldozatától.

Boszorkányper (Illusztráció: Kean Collection/Getty Images)

Boszorkányper (Illusztráció: Kean Collection/Getty Images)

Alizon Device-t, valamit az anyját, Elizabethet és testvérét, Jamest március 30-án beidézték a helyi békebíró elé. Alizon ekkor bevallotta, hogy eladta a lelkét az Ördögnek, és megátkozta John Law-t. Bátyja, James kijelentette, hogy nővére korábban megbabonázott egy helyi gyereket is. Elizabeth pedig a saját édesanyja, Demdike ellen vallott, mondván, hogy egy olyan jel van a testén, melyen keresztül az Ördög kiszívhatta a vérét.

Április 2-án Demdike-ot, egy másik öregasszonyt, Chattoxot és Chattox lányát, Anne Redferne-t is beidézték a bíró elé. Demdike és Chattox ekkoriban már vakok voltak, és a nyolcvanas éveikben jártak. Demdike azt állította, hogy 20 évvel korábban az Ördögnek adta a lelkét, Chattox pedig azt, hogy „egy keresztény emberhez hasonló dolognak” adta el a lelkét, cserébe azért, hogy semmiben ne szenvedjen hiányt és bárkin bosszút állhasson. Anne ugyan nem vallott, Demdike azonban azt mondta róla, hogy látta, ahogy agyagfigurákat készít. A megszerzett bizonyítékok és vallomások alapján a bíró hármukat, valamint Alizon Device-t boszorkánysággal vádolta meg.

Április 10-én Elizabeth Device a család otthonában szervezett egy találkozót. Fia, James az összejövetel előtt ellopta a szomszéd bárányát, hogy az állat húsával etethessék meg a társaságot.

Miután ennek híre eljutott a bíróhoz, úgy döntött, hogy kivizsgálja a történteket. 1612. április 27-én vizsgálatot tartottak, hogy meghatározzák a családi találkozó célját, illetve, hogy kik vettek részt azon. Mindennek eredményeként további nyolc embert vádoltak meg boszorkánysággal: Elizabeth Device, James Device, Alice Nutter, Katherine Hewitt, John Bulcock, Jane Bulcock, Alice Gray és Jennet Preston is bíróság elé került.

A tárgyaláson megvádolt Pendle-boszorkányok némelyike, például Alizon Device határozottan bűnösnek vallotta magát, mások azonban a végsőkig tiltakoztak az őket ért vádak ellen.

Boszorkányok kivégzése

Boszorkányok kivégzése (Illusztráció: Fototeca Gilardi/Getty Images)

A tárgyalás során a koronatanúként beidézett 9 éves Jennet Device terhelő vallomásokat tett a családtagjaira és más vádlottakra is. Anyjáról, Elizabeth-ről például azt mondta, hogy egy ismerőse barna kutya alakjában járt hozzá és közösen készítették elő több ember meggyilkolását. A bátyjáról, Jamesről azt mondta, hogy egy fekete kutyával közösen gyilkoltak meg egy helyi nőt. A kislány az ügy több további vádlottját is azonosította, hogy részt vettek az otthonukban rendezett titkos találkozón.

A per tizenkét vádlottja közül a bíróság végül tizenegyet – köztük Jennet édesanyját, nagymamáját, nővérét és bátyját – bűnösnek talált és akasztófa általi halálra ítélt.

Jennet Device 1634-ben maga is boszorkányper vádlottjaként került bíróság elé. Bűnösnek találták és börtönbe küldték, néhány évvel később a rácsok mögött halt meg.

Via 1

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top